Hoe kansrijk is een nachtwinkel in Dordrecht?Heeft Dordrecht, een stad met ongeveer 119.000 inwoners, behoefte aan een nachtwinkel? Het is gewoon een oprechte vraag hoor; ik bedoel… ik heb eerlijk gezegd geen idee. De vraag kwam eigenlijk pas bij me op toen ik mijn krant las dat een ondernemer hier al een tijdje bezig is met een dergelijk plan, maar dat hij keer op keer nul op het rekest krijgt in het Stadskantoor. De reden: de Verordening Winkeltijden staat een nachtwinkel in Dordrecht simpelweg niet toe. 
Je zou dan zeggen, verander die verordening dan, want waarom zou je een nachtwinkel in een middelgrote stad als Dordrecht geen kans willen geven? De reden kán misschien angst voor overlast zijn, zo lees ik in het artikel, maar volgens mij is daar vast wel een mouw aan te passen door zo’n winkel te situeren op een plek waar het risico op overlast beperkt is. En dan nog… wat voor overlast dan? De ondernemer is niet van plan om alcohol te gaan verkopen en wil zich vooral richten op mensen die, na een nachtdienst bijvoorbeeld, nog even snel een boodschapje komen halen. Kortom, rondhangende dronken droppies zal die winkel vast niet aantrekken, dus het enige overgebleven ‘probleem’ zou misschien geluidsoverlast kunnen zijn van zo nu en dan een autootje of een scootertje.
Hoewel? Toen ik in het archief van deze krant wat ‘bladerde’ (nou ja, digitaal dan) ontdekte ik wél dat nachtwinkels een, laat ik zeggen, onevenredig grote aantrekkingskracht uitoefenen op overvallers. Vooral in België (daar bestaan nachtwinkels al jaren) zijn overvallen op nachtwinkels schering en inslag. Nu ik er trouwens verder over nadenk: veel supermarkten in de stad zijn tot ’s avonds negen en soms zelfs tot tien uur ’s avonds open en ook zijn er hier genoeg benzinestations die helemaal nooit dicht gaan. Ik heb dus mijn twijfels over nut en noodzaak van een nachtwinkel, maar ik vind dat de ondernemer wél het recht moet hebben om het gewoon te proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s