Vrachtwagens ‘slopen’ gestaag de binnenstad…Mijn boterhammetje voor morgenochtend, die winterjas die ik niet kon laten liggen en die broodnodige cartridge voor mijn printer hebben één ding gemeen: ik kocht ze afgelopen week in de binnenstad. En eigenlijk sta je er nooit zo bij stil, maar op de een of andere manier zijn al die producten op enig moment tóch een keertje in hartje stad terecht gekomen… net zoals die rode kool die ik gisteren in mijn boodschappenkarretje gooide, die fles whisky van de slijter om de hoek en dat lollige hoesje van mijn telefoon. Hoe ze hier terecht kwamen? Tja, dat is nou precies waar ik het vandaag over wil hebben. Elke dag weer wordt de binnenstad ‘bevoorraad’ met vele duizenden spullen en dat gebeurt over het algemeen met busjes en vrachtwagens. Stadslogistiek heet zoiets geloof ik, in vaktermen. Even los van het feit dat die busjes over een jaar of wat elektrisch moeten worden (zo stelde de gemeente althans onlangs) is het gewoon een feit dat er elke dag weer vrachtwagens door het stadscentrum rijden en dáár is die eeuwen oude binnenstad simpelweg niet op berekend. Gevolg: er ontstaan scheuren in woningen, hier en daar verzakken straten letterlijk en dan heb ik het nog niet eens over de stank, de roetvorming, de herrie en de verkeersopstoppingen. Nu snap ik heus wel dat al die producten die ik in de binnenstad koop niet uit zichzelf op kousenvoeten komen aangeslopen en als binnenstadbewoner kan ik ook best wel tegen een beetje herrie, maar tóch zou het beter zijn als de bevoorrading van de monumentrijke binnenstad te zijner tijd louter met lichtgewicht elektrische voertuigen zou plaatsvinden. Om dát voor elkaar te krijgen zouden er, aan de randen van het centrum, kleine distributiecentra moeten komen die als overslagpunt fungeren tussen vrachtverkeer en lichtgewicht ‘bezorgverkeer.’ Da’s niet míjn idee, maar een idee waarover al diverse gemeentebesturen zich in de loop der jaren hebben uitgesproken. Dat waren woorden… nu de daden nog.

Advertentie

Eén reactie

  1. Volgens mij is er een aantal jaren geleden, ik dacht 3 jaar, door de gemeenteraad zelfs een regel ingevoerd dat vrachtwagens langer dan 7,5 meter de binnenstad niet meer in mochten. Toen er weer zo’n joekel voor mijn deur stond aan de Voorstraat West belde ik de politie maar de dienstdoende agent zei doodleuk dat hij die regel niet kende. Ja dat schiet natuurlijk niet op. De gemeenteraad wil iets om de binnenstad te ontlasten maar het besluit sijpelt niet door naar de handhavende instantie. Merkwaardig. Nou is handhaving niet bepaald een sterk punt in onze mooie stad maar het is wel hard nodig om alles een beetje leefbaar te houden. Het genoemde plan dat op zich niet nieuw is lijkt mij een prima plan om bij het aantreden van een nieuwe gemeenteraad direct op te pakken. Ik kan niet wachten !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s