Een verhaal dat snoeihard binnen komt


Dat het gezonde verstand in dit land gelukkig nog altijd overheerst blijkt uit het simpele feit dat zo’n 85 procent van alle Nederlanders zich inmiddels heeft laten vaccineren. Voor die overige 15 procent is het nu dus een kwestie van óf de dans ontspringen óf (en die kans is groter) besmet raken en daar – dat hoop ik van harte – niet ál te ziek van worden. Helaas zal dat niet voor iedereen gelden en alleen al dáárom kunnen we alleen maar hopen dat er straks op de IC’s in dit land voldoende bedden en menskracht beschikbaar zal zijn voor mensen die, als gevolg van corona (in welke variant dan ook) in levensgevaar komen.
In een ijzersterk filmpje, vraagt de Dordtse burgemeester Wouter Kolff, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, stad- en streekgenoten zich serieus aan de coronaregels te houden en dat filmpje maakt, zo blijkt uit het gros van de reacties, alom indruk. Zo mogelijk nóg indrukwekkender vond ik de woorden van Annemieke Thijssen, voorzitter van de triagecommissie in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Zij vertelt in het filmpje over de keuzes die, mocht code zwart zich hier gaan voordoen, gemaakt moeten worden. ,,Wij als dokters moeten dan gaan triëren. Dat betekent dat we moeten gaan kiezen wie een IC-bed krijgt en wie niet. Dat zijn extreem moeilijke keuzes. (…) Het team artsen dat die keuzes moet maken ziet zelf die patiënten niet en behandelt ze ook niet. We beslissen op medische gronden… zoals de overlevingskans. Als het nóg ernstiger wordt kunnen ook niet medische afwegingen gaan meespelen, zoals de verwachte ligduur op de IC en de leeftijd. En ja, dat kan betekenen dat de diegene die het bed niet krijgt, komt te overlijden.’’ 
De goudeerlijke oproep van Kolff die daarop volgde kwam vervolgens snoeihard binnen. ,,Twijfelde u nog over vaccineren, doe het dan nu. U bang maken is mijn doel niet… u uit de grond van mijn hart bewust maken wél.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s