In moeizame tijden maken ‘verborgen parels’ het verschil


Lichtpuntjes in pandemische tijden noem ik ze… mensen die juist vandaag de dag niet verzanden in geweeklaag, maar die hun tijd en energie besteden aan het helpen van anderen. De notoire en vaak slecht geïnformeerde mopperkonten, kennelijk bij gebrek aan bezigheden volcontinu rondhangend op Twiter en Facebook, genereren al genoeg aandacht voor zichzelf. Van dat soort figuren word ik een beetje moe en dus besteed ik liever aandacht aan mensen die zich – óók in moeilijke tijden – onderscheiden door iets voor hun medemens te betekenen. Om die reden wil ik u vanaf deze plek graag wijzen op het prachtproject ‘De Verborgen Parel.’ Dat project behelst een serie filmpjes, gemaakt door John Peters en Ilse Schrier, in opdracht van het Platform tegen Armoede. In die filmpjes – onder andere te vinden op de website http://www.via078.nl – zie ik twee handjes vol ‘gewone’ plaatsgenoten. Dat ‘gewone’ schrijf ik niet voor niets tussen aanhalingstekens, want deze mensen vind ik eigenlijk heel bijzonder. Waarom? Omdat ze zich, ondanks corona, met hart en ziel blijven inzetten voor anderen; postbezorger Anneke bijvoorbeeld, die een vriendin begeleidde in haar laatste levensfase, Wilma Molendijk, die al ver over de 80 is, maar nog altijd ontmoetingsactiviteiten en reisjes organiseert voor leeftijdsgenoten, Lloyd Smit die een wasdroger ‘verdiende’ door een wasmachine van een buurtbewoner naar het afval-brengstation te brengen, Johan Jutten die niets liever doet dan bijles geven, maar dat nú even – vanwege corona dus – niet kan doen en Vincent Schotel, een behulpzame Dordtenaar die we allemáál wel als buurman zouden willen hebben.
De mini-portretjes, die momenteel ook te zien zijn in de voorprogramma’s van bioscoop The Movies, zijn gemaakt in het kader van ‘800 jaar stad.’ Doel van het project is om mensen die zich inzetten voor hun medemensen eventjes ‘in the picture’ te zetten. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij, al is het alleen al omdat ik er zo’n hoopvol gevoel van krijg.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s