EBOH ‘koestert’ ongeslagen status tegen Feyenoord


Ik ga mijn column vandaag een keertje ‘misbruiken’ om een boek aan te prijzen. Nee, niet mijn eigen jubileumboek ’10 Jaar Thies’ (momenteel te vinden in de betere boekhandel), maar dat van voetbalvereniging Eendracht Brengt Ons Hoger, ofwel EBOH. Deze trotse Dordtse voetbalclub bestond vorige week precies honderd jaar en ter gelegenheid van dit eeuwfeest is een prachtig boekwerk samengesteld… een ‘must’ wat mij betreft voor elke voetballiefhebber op dit eiland. Ik heb het EBOH Jubileumboek inmiddels een dag of drie in huis en ik blijf er voortdurend in lezen, bladeren en eh… ook plaatjes kijken, want het staat vol prachtige afbeeldingen, die een heerlijke inkijk geven in voetbalstad Dordrecht door de jaren heen. Dankzij het boek heb ik ook een paar leuke feitjes en wetenswaardigheden tot me genomen. Wist u bijvoorbeeld dat de beroemde radioreporter Theo Koomen de man was die de afkorting EBOH van de in Dordt welbekende alternatieve betekenis ‘Elf Boeren Op Hol’ voorzag? En wist u ook dat EBOH, in de jaren dat het profvoetbal speelde (1954-1962), nog nooit door Feyenoord verslagen is? Een status dus die de club nog altijd mag koesteren. En wist u ook dat de in Dordrecht geboren schrijver Ronald Giphart, net als zoveel Sterrenburgse jongetjes (ik was er één van), droomde van een carrière als profvoetballer, maar dat hij er op het hoofdveld van EBOH achter kwam dat die toekomst er voor hem niet in zat? Hij is er, uit teleurstelling, zowaar zelfs even door gaan korfballen. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. EBOH bracht bijvoorbeeld internationals voort, waaronder Juul Ellerman (de latere PSV-coryfee) en Shirley Smith in het vrouwenvoetbal, EBOH kreeg Dordt ook serieus ‘aan het carnavallen’ met de Schenkeltrappers en ook was de club van grote betekenis in de ontwikkeling van het G-voetbal. Kort en goed… ik zeg, kopen dat boek. Dat kan via de website van de club: www.eboh.nl/jubileumboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s