De Kalkhaven moet wél ‘n beetje een ‘werkhaven’ blijven


Ik weet het… die grote witte bedrijfshal (met gele accenten) van Dolderman is nou niet bepaald het mooiste gebouw van Dordt. Ik denk dan ook dat Dordtenaren en toeristen zeker niet ernstig in de vlekken zullen schieten als dit scheepsmotorenbedrijf, gevestigd aan zowel de buitenzijde als de binnenzijde van de Kalkhaven, straks gesloopt gaat worden om plaats te maken voor appartementen. Die zullen overigens niet goedkoop worden, want het uitzicht op de rivier of de binnenhaven daarachter is er straks ‘hemels’ en ik denk dan ook dat dit bouwproject van ontwikkelaar Dudok gretig aftrek zal vinden. Toch hoop ik twee dingen: ten eerste dat Dudok niet al te veel ‘de lucht in’ gaat… de hoogte van de huidige bedrijfshal lijkt me hoog genoeg. Het is namelijk geen gezicht als die appartementen straks als een soort reuzen boven de naastgelegen gebouwen gaan uitsteken. Heb ik daar vertrouwen in? Nee, niet echt. Bij projectontwikkelaars draait het namelijk, ja letterlijk, nagenoeg altijd om meters maken, want meer meters betekent nu eenmaal meer winst. Kortom, als het om geld verdienen gaat schiet het stadsgezicht er vaak behoorlijk bij in. Zie bijvoorbeeld dat wangedrocht aan de Buitenwalevest en zie ook dat chantagegesar van een andere projectontwikkelaar rondom het welbekende Teerlinkpandje.
Wat ik verder hoop is dat de Kalkhaven straks geen dooie haven wordt. De charme van zowel het buiten- als het binnendeel is namelijk de bedrijvigheid aldaar. Precies dát onderscheidt de Kalkhaven van bijvoorbeeld de Kuipershaven, de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven die in de loop der jaren tot een soort openluchtmuseum ‘verworden’ zijn.  Daar is op zich niks mis mee, maar ik hoop toch écht uit de grond van mijn hart dat dit de Kalkhaven bespaard blijft.
Geen idee nog hoe die Dudok-appartementen er gaan uitzien, maar het lijkt zaak dat aan de toekomstige bewoners nú al duidelijk gemaakt wordt dat ze hier straks geen absolute stilte kunnen gaan eisen.

Advertentie

Eén reactie

  1. Als je stelselmatig alle bedrijven en fabriekjes bij de havens verwijdert moet je niet raar opkijken als er geen bedrijvigheid, behalve luxe jachten bemannen, overblijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s