Waarom verloopt ‘boosteren’ hier toch zo stroperig?


Het moet zo’n beetje medio jaren tachtig geweest zijn dat ik, als journalist van deze krant, tot twee keer toe medereiziger was in een ‘karavaan’ naar het Polen van Jaruzelski. Het betrof hier karrenvrachten vol medisch materiaal, waaronder couveuses, sterilisatieapparatuur en honderden dozen met verband, gaas en luiers. Dit alles op verzoek van Poolse kinderartsen die, tijdens hun werk, structureel met grote tekorten te kampen hadden.
Vrijwilligers op dit eiland, ervaren met voedseltransporten, brachten behulpzame artsen en directieleden van de Dordtse ziekenhuizen (we hadden er toen nog drie) in contact met hun Poolse collega’s en zo konden al snel enkele transporten (met nog uitstekend werkende, maar hier afgeschreven couveuses) worden georganiseerd. Je zou zeggen: goed geregeld, nu nog even brengen die spullen en iedereen blij. Maar zó makkelijk ging dat niet. Nadat de eerste hindernis (de Poolse douane moest worden omgekocht met pakjes Marlboro) genomen was, werden de transporten gedurende de reis zo’n beetje bij voortduring lastig gevallen door lokale politiemensen en eenmaal aangekomen in de ziekenhuizen gingen lokale ambtenaren en ziekenhuismanagers met ál te grote ego’s ook nog eens een potje ingewikkeld lopen doen. ‘Moderne couveuses uit Nederland in onze ziekenhuizen? En dát nog gratis ook… nee, dat gaat zomaar niet!’
Het doet me allemaal een beetje denken aan de manier waarop Nederland momenteel zijn boostercampagne organiseert. In Dordt bijvoorbeeld (het zal in andere regio’s niet anders zijn) regeert de bureaucratie: er schijnt een tekort aan prikkers te zijn terwijl het wél aanwezige prikpersoneel soms duimen draait, de priklocatie aan de Laan van Europa is om drie uur ’s middags al dicht, afspraken zijn nauwelijks te maken, de website (lange lappen tekst) vermeldt niet specifiek dat je deze week louter in aanmerking komt als je in 1946 of 1947 geboren bent, ervaren vrijwilligers (actief geweest bij de eerdere vaccinatie-campagnes) moeten opnieuw solliciteren. Kortom, iedereen werkt hier zo dicht mogelijk eh… langs elkaar heen.
Misschien hulp aan Polen vragen?

PS. Ik schreef deze column op 9 december jongstleden. Inmiddels begint de boostercampagne ook in deze regio aardig op gang te komen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s