Dordt is geen onlogische plek voor het NHM


Is Dordrecht kansrijk als vestigingsplaats voor een eventueel op te richten Nationaal Historisch Museum (NHM)? Ik denk dat we in ieder geval niet kansloos zijn en om die reden lijkt het me dan ook verstandig als de gemeente de mogelijkheden om deze, door het aanstaande kabinet zo gewenste instelling, binnen de gemeentegrenzen te ‘halen’ op z’n minst onderzoekt. De motie die Joost Veldman (ChristenUnie/SGP) hierover gisteren indiende onderschrijf ik dan ook van harte. Waarom? Omdat deze stad, die je met een beetje fantasie en een scheutje opportunisme de ‘geboorte- of conceptieplek’ van deze natie zou kunnen noemen, me op zich dus geen onlogische locatie lijkt voor een dergelijk instituut. Daarbij denk ik dat een Nationaal Historisch Museum ook goed zou zijn voor de ‘toeristische’ aantrekkingskracht van Dordrecht.
Bij een eerdere, overigens mislukte lancering van dit plan – nu alweer zo’n vijftien jaar geleden – was Dordt nog helemáál geen serieuze optie als vestigingsplaats voor het NHM. Het ging destijds uiteindelijk tussen Den Haag, Amsterdam en Arnhem en het was die laatste gemeente die in 2007 het meest spraakmakende plan indiende. Dat deed de toenmalige minister Plassterk besluiten om 50 miljoen euro (plus jaarlijkse exploitatiefondsen) ter beschikking te stellen voor een zogeheten canontoren nabij het Openluchtmuseum. Die kwam er nooit omdat er in Arnhem een heftig verschil van mening ontstond over de exacte locatie van het NHM. De destijds al benoemde directie verzette zich namelijk tegen ‘aansluiting’ bij het Openluchtmuseum en opteerde voor een plek in het centrum van Arnhem. De onenigheid hierover leidde keer op keer tot uitstel en na jaren van onderling gesteggel zette de Tweede Kamer in 2010 een streep door het plan. Nu wil de nieuwe coalitie (zo staat te lezen in het vorige week gepresenteerde regeerakkoord) opnieuw een poging doen om een NHM gerealiseerd te krijgen, naar voorbeeld van het Duitse Haus der Geschichte.
Ik zeg: laten we er, onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’, gewoon voor gaan.

Eén reactie

  1. Ik ben tegen, want Nederland heeft helemaal geen NHM nodig. Het heeft een fijnmazig net van historische musea dat het hele land bedekt (en Dordrecht maakt daar onderdeel van uit). Een nieuw museum, zonder collectie, moet dan in al die musea stukken gaan lenen en dat laat die kleinere musea zonder hun ‘trekkers’
    achter met allemaal kinnesinne als gevolg. En denk je de kosten van zo’n nieuw gevaarte eens in. We kunnen het geld wel beter gebruiken. Het is gewoon weer een prestige object van o.a. n.b de dochter van een van de oorspronkelijke aanjagers, Jan Marijnissen. Zie blogs: https://tiecelin.blogspot.com/2011/06/nhm-exit-en-nu-de-echte-geschiedenis.html en https://tiecelin.blogspot.com/2012/01/eriks-blauwe-ogen.html?view=flipcard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s