De Hooikade is straks elk half jaar ‘werkloos’


Nog even en dan is de bedrijfscombinatie Arriva/Doeksen hier geen ‘baas’ meer op het water. Met ingang van het nieuwe jaar zet vervoerder Blue Amigo de koers uit en dat gaat u ondermeer merken aan de nieuwe vloot die – niet meteen, maar stapsgewijs – uiteindelijk zal bestaan uit dieselelektrische (hybride) boten die op den duur zelfs volledig elektrisch kunnen worden aangedreven. Vooralsnog doet Blue Amigo het nog even met de ‘oude’ boten, waarvan er enkele al een nieuwe kleurtje en logo hebben gekregen. Die nieuwe dienstregeling van Blue Amigo ziet er overigens prima uit, want straks vaart er elk kwartier een boot richting Dordt, Zwijndrecht en Papendrecht. Dat klinkt allemaal geruststellend, maar gisteren wees een oplettende lezer mij op toch wel een héél verrassende verandering, namelijk deze: in de ‘wintermaanden’ (tussen oktober en april) zal de Hooikade voortaan geen waterbushalte meer zijn. Hoe dat precies zit heb ik me laten uitleggen. De waterbus vanaf het Zwijndrechtse Veerplein vertrekt vanaf 1 januari 2022 elke vijftien minuten richting de Dordtse Merwekade (slaat de Hooikade dan over) en steekt daarna vervolgens over naar Papendrecht. Van daaruit vaart ‘ie dan diezelfde weg (via nóg eens de Merwedekade) terug naar Zwijndrecht. Alleen tussen april en oktober is er wél een rechtstreekse verbinding tussen Zwijndrecht en de Hooikade. Is dat erg? Tja, misschien wél voor de winkeliers aan de Voorstraat West omdat er hier dan steeds een half jaar lang geen vrijdagse en zaterdagse ‘toeloop’ meer zal zijn van Zwijndrechtse binnenstadsbezoekers. Die wandelen dan het stadscentrum in vanaf de historische havens (en de Grote Markt) of via de Riedijk en de Voorstraat Noord, wat natuurlijk prachtig is voor de neringhouders aldaar. Tóch heb ik de winkeliers aan de Voorstraat West hierover nog geen moord en brand horen schreeuwen. Wonderlijk eigenlijk, want als de coronawolken (ooit) zijn opgetrokken, zal blijken dat winkel- en marktstad Dordt, althans in de herfst- en wintermaanden, zomaar ineens een totaal andere ‘aanlooproute’ gekregen heeft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s