Maanstenen op het Dordtse centraal station?


Bij deze column heb ik uw hulp nodig en ik denk dat ik die voornamelijk bij de wat oudere lezers moet zoeken. Vorige week schreef ik over het Dordtse centraal station dat, als het aan de gemeente en de provincie ligt, een soort eh… ‘upgrade’ moet krijgen. En natuurlijk, zo gaf ik in die column aan, vind ik dat een uitstekend idee. Waarom? Omdat ik me het station nog herinner als een levendige ontmoetingsplek… véél leuker eigenlijk dan het vandaag de dag is. Ik omschreef het ‘station van mijn jeugd’ eerder als een eh… opwindende toegangspoort naar de grote wereld, aangezien je er destijds, zonder (of bijna zonder) overstappen, kon afreizen naar steden als Brussel, Parijs en Keulen. Ook herinner ik me een nachtelijke treinreis naar Wenen, maar eerlijk gezegd weet ik niet meer of dát nou óók rechtstreeks vanaf Dordt was. In mijn jeugd ging ik trouwens ook regelmatig ‘op tienertoer’ (die boekte je bij de NBBS) en dan was Dordt zomaar ineens het begin- én ’s avonds laat ook weer het eindpunt van verrassende dagtripjes in eigen land. En toen schoot me ineens iets te binnen: beginjaren zeventig bezocht ik op het Dordtse station, samen met mijn ouders, een rijdende tentoonstelling over ruimtevaart. Uitgestald over diverse treinwagons kon je daar echte NASA-ruimtepakken zien, filmpjes en foto’s van de maanlanding en volgens mij zelfs een deel van een heuse ruimtecapsule, al weet ik niet meer of het nou een Amerikaanse Apollo of een Russische Sojoez was. Ook lagen er heuse maanstenen die je, zo herinner ik me dat althans, zelfs mocht aanraken. Ik was nog een kind en snapte niet alles wat daar vertoond (én uitgelegd) werd, maar die tentoonstelling maakte diepe indruk op me. En nu mijn vraag: vónd die tentoonstelling eigenlijk wel op het Dordtse station plaats of waren mijn ouders, zonder dat ik dat door had, naar Rotterdam CS afgereisd? Kortom: wie kan mij meer vertellen over deze ‘treintentoonstelling?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s