Parkeren meer ‘weren’ uit de oude binnenstad


Ze zijn altijd een tikkie nieuwsluw… die dagen tussen kerst en Nieuwjaar. Meestal kies ik er dan ook voor om juist in die periode wat onderwerpen aan te pakken die wat mij betreft wel wat vernieuwde aandacht kunnen gebruiken. Neem nou bijvoorbeeld de parkeergarages in de binnenstad. Daarvan staan er, zo zie ik dat althans, twee op een totaal verkeerde plek. Van dat ding op de Visstraat weet ik dat de gemeente daar al jaren van af wil. Hoe? Door hem ooit een keer over te nemen en deze dan te bestemmen voor binnenstadsbewoners. Goed idee, want dit zou de verkeersdruk op het Bagijnhof (wat uiteindelijk toch een heuse en dus écht autoluwe winkelpromenade moet worden) behoorlijk doen afnemen. Precies datzelfde zou de gemeente moeten nastreven met het oog op de parkeergarage aan de Drievriendenhof. Ook die is simpelweg verkeerd gesitueerd, want op drukke dagen veroorzaakt deze garage een lange rij aan stilstaand (maar ernstig ronkend en vervuilend) verkeer op de véél te smalle Vest en worden fietsers aldaar gedwongen om uit te wijken naar het trottoir. Het is hier op zaterdagen vaak een complete verkeerschaos en het verbaast mij dat een moderne, zich milieubewust noemende gemeente een dergelijke situatie nu al zóveel jaren achtereen laat voortbestaan. Een oplossing zou zijn om ook deze garage (misschien wel met Eneco-euro’s) op te kopen met als doel deze eveneens te reserveren voor binnenstadsbewoners. Van de bovenverdieping zou je dan een soort plantsoen kunnen maken of er wellicht wat appartementen op te bouwen… de fundering staat er immers al. En dan is er nog de Grote Markt. Inmiddels is wel duidelijk dat de gemeente hier graag een ondergrondse parkeergarage wil aanleggen. De Grote Markt kan dan weer plein of plantsoen worden en als je die garage écht diep maakt kun je delen van het historisch havengebied ‘ontlasten’ als parkeerplek, hetgeen de aantrekkelijk van dit stukje stad alleen maar ten goede komt.

Advertentie

Eén reactie

  1. Een perfect voorbeeld voor een parkeergarage onder de Grote Markt is de parkeergarage aan de Garenmarkt in Leiden. 5 lagen diep, ruime vakken, goed verlicht.
    En bovengronds? Slechts een klein entree gebouwtje.
    De grote Markt blijft intact, auto’s uit het zicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s