2022 wordt een jaar vol ‘landmarks’


dhk (1)

Na in het ietwat ‘nieuwsluwe’ staartje van 2021 meermalen te hebben teruggeblikt, wil ik in deze eerste column van het nieuwe jaar vooral vooruit kijken. Laat ik u allereerst een voorspoedig en gezond 2022 toewensen met veel dingen die straks hopelijk weer wél mogen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik snak inmiddels ernstig naar een restaurantje, een theatervoorstelling, een restrictieloze editie van Big Rivers en eh… héél veel zin- en zorgeloos geknuffel.
En nu de hamvraag: wát gaat het komend jaar, even los van pandemiegepieker, ons zoal brengen? Voor het antwoord op die vraag blader ik traditiegetrouw maar weer eens door de (digitale) Dordtse Historische Kalender, waarin veel grote en kleine ‘landmarks’ gerangschikt staan. Zo bestaat distilleerderij Rutte dit jaar bijvoorbeeld precies anderhalve eeuw en daar moet op eh… gedronken worden toch? Proost alvast. Overigens is het Dordtse centraal station (aanvankelijk natuurlijk nog gewoon ‘station’ geheten) dit jaar eveneens 150 jaar oud en ook dát jubileum mag, wat mij betreft, zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Het komend jaar zit overigens vol met ‘jubilarissen.’ Wat dacht u bijvoorbeeld van FC Dordrecht, dat in 2022 haar halve eeuwfeest viert? En wist u dat de Dordtse kermis komende zomer precies 75 jaar in de Dordtse binnenstad staat? Er zijn in de maanden die voor ons liggen overigens nog veel meer zaken om bij stil te staan: zo is het op 20 augustus bijvoorbeeld 350 jaar geleden dat Johan en Cornelis in Den Haag gelyncht werden en in juli is het 450 jaar geleden dat in Het Hof de Eerste Vrije Statenvergadering plaats vond. Daar gaat u meer over horen dus.
En oh ja, in de nacht van 5 op 6 juli 1972 (precies een halve eeuw geleden dus) richtte een enorme wolkbreuk op dit eiland enorm veel schade aan. Voor een artikel hierover ben ik op zoek naar mensen die dáár nog verhalen over kunnen vertellen. Stuur mij een mailtje alstublieft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s