De Moonrock Express deed ook Dordt aan


Een tijdje geleden vroeg ik om uw hulp aangaande een tentoonstelling die, ergens beginjaren zeventig, op het Dordtse centraal station te bezichtigen geweest moet zijn. Het betrof hier een reizende expositie over ruimtevaart, die destijds veel indruk op me maakte. Er waren ruimtepakken te zien, er werd, zo staat me nog goed bij, een heuse maansteen tentoongesteld, je kon er foto’s en filmpjes bekijken van raketlanceringen en natuurlijk van de maanlanding, die zich enkele jaren daarvoor had afgespeeld. Wat ik me dáárvan herinner is dat ik destijds door mijn wijlen mijn pa uit bed gehaald ben om dat historische moment te kunnen meebeleven. Die spannende nacht, gepresenteerd door Henk Terlingen (die overigens een kwart eeuw later mijn eindredacteur en mentor zou worden) maakte kennelijk iets in mij los, want in mijn jeugd las en verzamelde ik zo’n beetje alles wat met ruimtevaart te maken had en kennelijk deed dat mijn ouders, rond 1971, besluiten om mij mee te nemen naar die tentoonstelling. Wat ik mij echter niet meer kon herinneren waren de simpele feiten: wie organiseerde dit spektakel? Speelde het zich daadwerkelijk allemaal in drie treinwagons af en eh… stond die ‘ruimtetrein’ eigenlijk wel in Dordt of waren we, zonder dat ik dat door had, eerst per auto naar Rotterdam afgereisd? In het archief van mijn krant kon ik er niks over terugvinden en dus deed ik een beroep op het geheugen van de lezer. Dat was een goeie beslissing want u reageerde behoorlijk massaal. Het bleek hier te gaan om een op de jeugd gerichte reizende tentoonstelling, georganiseerd door een particulier en financieel ondersteund door het ministerie van Onderwijs.  Die trein, getiteld de Moonrock Express, trok, in 1971 maanden achtereen door het land en deed ook Dordt aan, alwaar hij een dag en een avond langs de Markettenweg stond.
Nu heb ik nog één vraag: wie heeft er nog een mooie foto van de in Dordt ‘geparkeerde’ Moonrock Express?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s