Leuk hoor, zo’n ‘beheersbare’ jaarwisseling


Wacht even… ik zet het allemaal voor u op een rijtje: er zijn hier en daar wat vingertjes afgerukt (soms een heel handje zelfs), er rolden wat ogen over straat, er brandden een paar auto’s uit, in Groot-Ammers vloog een straatnaamboord als een dodelijk projectiel over de weg, er waren wat eenvoudige woningbrandjes, tientallen hulpverleners kregen heuse projectielen naar zich toe geslingerd, er zijn in het hele land voor miljoenen aan prullenbakken en straatmeubilair vernield, honderden brandweermensen spoedden zich, soms met gevaar voor eigen leven, nachten achtereen van de ene naar de andere containerbrand en dan zwijg ik nog maar even over duizenden honden en katten die nu nog altijd in de stress zitten en voorlopig even geen plasje buiten meer durven te doen. En oh ja… er is ook een kindje gestorven.
In Zwijndrecht bedroeg de schade ruim 40.000 euro, in Sliedrecht is er voor 25.000 euro kapot geknald, in Molenlanden ging er voor twintig mille naar de ratsmodee en in Papendrecht houden ze het voorlopig op zes ruggen, maar daar moet de schade aan een verbrand kunstgrasveld nog bij komen. Dordt heeft z’n cijfers nog niet bekend gemaakt, maar meestal bedraagt de schade hier ongeveer een halve ton tot een ton en ik verwacht niet dat het dit jaar nou echt véél minder zal zijn. De nationale ‘rekening’ bedroeg overigens ruim tien miljoen.
Kortom, niks aan de hand eigenlijk… niet zeuren mensen, het viel allemaal reuze mee, de situatie was – zoals lokale en landelijke overheidsfunctionarissen beweren – ook dit jaar weer uitstekend ‘beheersbaar.’
En ach, er is dit keer slechts één dode gevallen en laten we nou eerlijk zijn, dat zijn er meestal twee en soms zelfs drie, dus dat vuurwerkverbod heeft zich wel degelijk bewezen.
Volgend jaar weer doen met z’n allen? Leuk joh, traditie.
Kom ik nou ál te cynisch over of somde ik louter de feiten op over ons eh… Afghanistan aan de Noordzee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s