‘Zet ‘m op op boom… je kán het’


En daar gaat ‘ie weer, m’n kerstboom… tuinwaarts. Tegen beter weten in, maar eh, ik probeer het gewoon weer. Ik kan het nu eenmaal niet over mijn hart verkrijgen om ‘m weg te gooien. Je bouwt in december toch een soort band met elkaar op, nietwaar?
Al voor het derde jaar achtereen probeer ik een kerstboompje te redden, door ‘m in mijn tuin te parkeren. Ik bedoel, écht planten dus in een diepe kuil, beetje pootaarde eromheen, wat bemoedigende woorden (Zet ‘m op, je kán het’) en dan lukt het meestal wel. Nou ja, tot juni ongeveer, want in de lente staat er meestal nog hooguit een geraamte in de tuin. Dat overkwam me althans de afgelopen twee jaar, maar dit keer heb ik een ander soort boom aangeschaft (een blauwspar) en volgens websites met tuintips die ik er op nageslagen heb, maakt die meer kans op overleven dan een gemiddeld dennetje.  
Een kleine 25 jaar achtereen hád ik dat gewetensprobleem helemaal niet. In de koopjeskelder van V&D kocht ik destijds namelijk een kunstboom. Die was nogal duur, want bedrieglijk echt, maar licht gehandicapt (een geknakte tak) en dus stond ‘ie daar, op een zomerse dag, eenzaam en alleen, als koopje dus, in een hoekje. De exacte prijs weet ik niet meer – een paar tientjes, dacht ik – maar dat was nog niet eens een kwart van wat een dergelijke boom normaal gesproken moest kosten. En dus besloten we het er op te wagen, hetgeen overigens méér aanvoelde als een adoptie dan als een aankoop. We hadden er lang plezier van maar op een gegeven moment begon zelfs onze kunstboom z’n naalden te verliezen en dus eindigde hij (ja, in de originele doos nog) op de Baanhoekweg.
Volgend jaar ga ik weer voor levensechte namaak, want zelfs al mocht mijn blauwspar in leven blijven dan laat ik ‘m lekker op z’n welverdiende plekkie staan. Mét piek… dat dan weer wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s