Die spotlights staan Dordt wel héél goed


De lichtroute, die de afgelopen weken voor het tweede jaar achtereen door de Dordtse binnenstad liep, was een groot succes. En ondanks het feit dat er geen cijfers bekend kunnen worden gemaakt (er heeft geen ‘gemeentelijke’ telling plaats gevonden) kan ik dat, als binnenstadsbewoner, allen maar beamen; er liepen immers avonden achtereen veel mensen door het centrum, die zichtbaar genoten van fraai uitgelichte monumenten en doorkijkjes.
En nu weet ik wel dat deze sprookjesachtige lichtjestocht (Dwaalspoor geheten) vorig jaar in het leven geroepen is naar aanleiding van de lockdown onder het motto ‘beter iets dan niets,’ maar dit uit nood geboren initiatief maakte wél iets duidelijk. Natuurlijk hadden we met z’n allen liever een écht gezellige decemberbinnenstad gehad met geopende winkels, alsmede een gezellig Kerstmarkt met glühwein en muziek, maar dáár gaat het nu even niet over. Het punt dat ik wil maken is, en ik citeer nu even een te vroeg overleden tweebenige filosoof uit Betondorp, (excuses dus voor het niet geheel en al correcte taalgebruik ) ‘dat elluk nadeel z’n voordeel heb.’ Toegegeven, ik bestijg nu even een oud stokpaardje , maar in die afgelopen twee jaar kwam wel héél duidelijk, sorry voor de woordspeling, ‘aan het licht’ dat intensieve uitlichting na zonsondergang de binnenstad veel kansen en mogelijkheden biedt. In het verleden gaf ik al meermalen aan dat Dordrecht haar monumentjes, even los van die afgelopen twee decembermaanden dus, normliter wel érg bescheiden i de schijnwerpers zet… iets té subtiel  naar mijn smaak. De lichtjestochten toonden aan dat een spectaculair uitgelichte binnenstad wel eens een heuse toeristentrekpleister zou kunnen gaan worden. Mijn conclusie is dan ook dat de gemeente zou moeten overwegen om dat uitlichten van monumenten en doorkijkjes tot een permanente attractie te verheffen. Niet alleen rondom de kerst dus, maar eigenlijk op z’n minst een maandje of negen per jaar. Spotlights ‘staan’ die prachtige ouwe binnenstad namelijk ongelooflijk goed.

Eén reactie

  1. Ik ben teugen. Als toeristen erop gewezen moeten worden welke monumenten de moeite waard zijn om te bekijken, kunnen ze beter wegblijven. Huizen horen gewoon, onuitgelicht, in hun rijen te staan. We zijn hier toch geen pretpark of openluchtmuseum, verdomme? Een stad is om in te wonen, dat winkels de aandacht willen vestigen op hun etalages (tot 8 uur) is logisch, maar particuliere woningen ook? Onzin. En zonde van de electriciteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s