Waarom niet één omroep voor de Drechtsteden?


Is het wenselijk dat een gemeente, los van de wettelijk vastgestelde bijdrage, geld schenkt aan de lokale omroep? Waarom ik die vraag stel? Omdat de gemeenteraad onlangs besloot om RTV Dordrecht een eenmalige financiële ‘injectie’ van een ton toe te kennen. Dat gebeurde in het verleden wel vaker en ik moet u bekennen dat ik daar best wel gemengde gevoelens bij heb. Enerzijds gun ik de lokale omroep, die de afgelopen jaren een behoorlijke kwaliteitsslag gemaakt heeft, alsmede de mensen die daar werkzaam zijn, een gezonde en zorgeloze toekomst. Anderzijds werk ik zelf voor een medium dat dit soort ‘donaties’ uit de gemeentekas niet ontvangt (dag- en weekbladen moeten de eigen broek ophouden) en dus zou je kunnen stellen dat hier sprake is van een zekere ongelijkheid. Ook ligt bij dit soort gemeentelijke ‘extraatjes’ het gevaar op de loer dat een gemeentebestuur op den duur een wel érg dikke vinger in de lokale omroeppap krijgt. Er waren in deze stad in het recente verleden wel degelijk wethouders en raadsleden die zich, onder het motto ’wie betaalt, bepaalt’ soms nét een tikkie té veel gingen bemoeien met de inhoud van programma’s.
Nu terug naar mijn beginvraag: is het nou écht zo erg als een gemeente zo nu en dan even helpt bij het vullen van de verbanddoos van een lokale omroep die al sinds jaar en dag van pleisters aan elkaar hangt? Nee, vind ik, want het is gewoon een feit dat RTV Dordrecht, net als de meeste lokale omroepen in dit land, structureel met geldgebrek te kampen heeft. Die tekorten zijn niet te wijten aan financieel wanbeleid, maar simpelweg aan een véél te schrale publieke omroepruif. Wél denk ik dat het, zowel budgettair als kwalitatief, beter zou zijn als al die lokale ‘zendgemachtigden’ in deze regio nu eindelijk eens een keer samensmelten tot één écht professionele Drechtstedelijke omroeporganisatie. Het heeft nu allemaal wel een érg hoog padvindersgehalte.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s