Er draven straks veel speculanten met ‘neefjes’ op


Je kon er op wachten… de eerste makelaars in stad en land die er tegen zijn. Waartegen? Tegen de zogeheten opkoopbescherming die, vermoedelijk vanaf volgende maand, in héél Dordt van kracht zal zijn. Deze regeling moet er voor zorgen dat zogeheten investeerders de woningmarkt straks niet meer kunnen ‘vervuilen’ door het gros van het tóch al schaarse aanbod op te kopen en (al dan niet na een fikse opknapbeurt) weer door te verhuren tegen prijzen die niet voor iedereen zijn weggelegd.
Dat niet alle makelaars daar blij mee zijn is op zich begrijpelijk, want voor een deel van hun potentiële klanten (de huisjesmelkers, de speculanten) is het straks simpelweg niet interessant meer om op een deel van de aangeboden woningen (met een WOZ-waarde tot 355.000 euro) mee te bieden, want direct doorverpatsen of (in taartpuntjes) verhuren mag straks niet meer. Die opkoopbescherming gebiedt kopers namelijk om zélf in hun aankoop te gaan wonen, maar dát is nou juist precies niet waar het deze speculanten om te doen is.
Dat drukt natuurlijk de prijs en da’s jammer voor makelaars, die nu dus in de media hun nood klagen. Ik zeg: so be it… ik zit niet zo met de krokodillentranen van deze beroepsgroep; makelaars hebben immers lang genoeg kunnen profiteren van notoire ‘overbieders,’ die er al sinds jaar en dag voor zorgen dat gewone mensen (jonge starters bijvoorbeeld, maar ook ouderen die kleiner willen gaan wonen) vandaag de dag nauwelijks nog kans maken op de woningmarkt. Sterker nog: ze zijn deels schuldig aan de ontstane situatie.
Er zijn trouwens uitzonderingen op die nieuwe regeling; verhuur aan directe familie, zoals kinderen, ouders, broers, zussen, kleinkinderen en grootouders blijft wél toegestaan. Ik voorspel u dan ook dat er straks ineens een heleboel speculanten met neefjes en nichtjes komen opdraven die zomaar tijdelijk onderdak nodig hebben. Ik mag aannemen dat de gemeente hier (in haar rol als handhaver) scherp op gaat letten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s