Provincie trapt jaarlijks weer in ‘hobbylobby’


Ik schrijf er elk jaar wel een keer over en ik zal dat ook tot mijn laatste snik blijven doen. Het is niet namelijk niet alleen immoreel en wreed, maar ook nog eens totaal onnodig. Waarover ik het heb? Over het jagen op vossen met als doel: de bescherming van weidevogels. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat de provincie waarin ik woon schietgrage hobbyisten ook komend jaar weer ‘faciliteert’ in het afknallen van vosjes in de Biesbosch en nabij Kinderdijk. En dit niet alleen overdag, maar ook ’s nachts… met behulp van nachtkijkers en verblindende schijnwerpers. Kortom, de vos mag dus, als het aan de provincie ligt, ook in het jaar 2022 min of meer volcontinu bejaagd en belaagd worden en krijgt geen moment rust meer. Hoe wreed kun je zijn? En dan te bedenken dat het niet eens nodig is. In tegenstelling tot wat sommige jagers beweren, is het afschieten van vossen namelijk zinloos. Onderzoek heeft namelijk al lang en breed uitgewezen dat het afschieten van vossen een averechts resultaat oplevert. Hoe dat precies zit heb ik me laten uitleggen door mensen die er écht verstand van hebben. Vossen jagen namelijk territoriaal… ofwel ze claimen als het ware een jachtgebied voor zichzelf en weren dus de concurrentie (andere vossen dus) uit hun territorium. Vossen die door hun soortgenoten verjaagd zijn, gaan dus noodgedwongen op zoek naar een eigen territorium… alleen lukt dat zelden omdat de meeste andere territoria al door soortgenoten bezet zijn. Als er dus ergens te veel vossen jagen ontstaat er vanzelf voedselschaarste en zo reguleert het systeem zich als het ware vanzelf. Door vossen te gaan afschieten creëren jagers dus eigenlijk weer lege territoria waar ‘nieuwe’ vossen zich direct gaan voortplanten. En zo houden schietgrage jagermannetjes dus hun eigen bloederige vrijetijdsbesteding in stand en dankzij een kennelijk sterke hobbylobby trappen ze daar bij de provincie elk jaar weer in ook. Bah.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s