Het Energieplein is dé plek voor een ‘havnebadet’


Nee, het is op dit moment nog niet het gezellige plein dat het zou moeten zijn. Toch heeft het Energieplein, of beter gezegd dat hele gebied rondom Energiehuis en Kinepolis, wel degelijk potentie. Twee coronazomers maakten mij in ieder geval duidelijk dat de Dordtse jeugd deze plek steeds beter weet te vinden; vooral de trappen aan het water (met fraai zicht op Villa Augustus en leuke woningen in Stadswerven) groeiden uit tot een ware ontmoetingsplek en bij warm weer dook de Dordtse jeugd hier massaal het Wantij in. Eigenlijk, zo constateerde ik met een vooruitziende blik in 2010 al, is dit stukje Dordt dé ideale plek voor een open water zwembad naar Scandinavisch model. Zo’n tien jaar geleden, in mijn eerste columnjaar voor deze krant, schreef ik dat een zwembad á la het ‘Havnebadet’ (havenbad) in de Deense havenstad Aalborg – en ik citeer nu even mezelf – ‘hélemaal Stadswerven’ is. Tijdens een vakantie in Denemarken (waar ik vaak en graag kom) ontwaarde ik, in die stad, gelegen tussen twee aangemeerde historische schepen, namelijk iets bijzonders… een reusachtige ponton in het water, waarvan de zijkanten als filters dienden om het rivierwater (dat dus van buiten uit door die diffuse wanden naar binnen sijpelt) ‘zwemschoon’ te maken. Alles, zo legde iemand mij uit, gebouwd met duurzame materialen. Er waren ook terrasjes, toiletten en houten platformpjes (met duikplank), waar de Aalborgse jeugd (want toegang gratis) gretig gebruik van maakte. Het ‘Havnebadet Aalborg’ werkt volledig op zonne-energie en is bekostigd door de gemeente in samenwerking met alle grote bedrijven uit die stad. Mijn eerste gedachte (ik schreef er al vaker over) was: ‘Zoiets zou in Dordt zeker niet misstaan.’
Aan VVD-wethouder Maarten Burggraaf die, zo zag ik op de lokale televisie, wel oren heeft naar een open waterzwembad in het Wantij, zou ik willen vragen om komende zomer eens een kijkje en misschien zélfs wel een frisse duik te gaan nemen in Aalborg.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s