Dordtse VVD wil ‘luchthaven’ voor drones


Je zou het bijna traditie kunnen noemen: in de dagen voorafgaand aan verkiezingen (welke dan ook) word je als journalist/columnist zo’n beetje volcontinu bestookt met ‘hete’ nieuwtjes van politieke partijen. Da’s ook niet meer dan logisch, want juist in deze periode moet je als verkiezingsdeelnemer (in dit geval draait het om raadszetels) zoveel mogelijk media-attentie zien te genereren. En ook al ben ik me daar van bewust… er zijn van die ‘op-de-valreep-berichtjes’ die je tóch niet wil laten liggen. Zo ontving ik van de plaatselijke VVD het bericht dat deze partij ‘als eerste in Nederland’ een zogeheten start- en landingsplaats voor drones op dit eiland mogelijk wil maken. Is dat een vervroegde 1 april-grap? Nee, het is écht een bloedserieus plan; in het lagere luchtruim, zo stelt de VVD, zullen zich de komende jaren ontwikkelingen voordoen die op termijn ook Dordrecht zullen raken, zoals de inzet van drones voor het vervoer van goederen en personen. En dus vindt de partij dat de gemeente, en ik citeer, ‘een brede dialoog moet aanjagen over hoe het gebruik van het lagere luchtruim op een duurzame wijze kan aansluiten bij de traditionele vormen van logistiek.’
En nu het plan dus: ‘Wij willen een eerste drone landingsplaats in de omgeving van de Duurzaamheidsfabriek realiseren. Deze fysieke ingreep zorgt ervoor dat de discussie niet louter abstract blijft en tevens biedt het de mogelijkheid voor testvluchten.’
De VVD licht haar voornemen verder als volgt toe: ‘Gemeenten zien zich in toenemende mate geconfronteerd met drones. Nu nog zijn dat kleine toestellen die veelal gebruikt worden om luchtopnames te maken, maar in de toekomst zullen dat ook pakketbezorgende drones zijn, of zelfs luchttaxi’s. (…) Het ligt dan ook voor de hand dat gemeentebesturen en lokale partijen nu al gaan nadenken over de inbedding van drones.’
De partij plaats een en ander wél in onderwijsperspectief ofwel, het is vooralsnog vooral een interessant studieproject en eh… ja, ik weet het…ook een leuke publiciteitsstunt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s