Toch vast even fantaseren over een ‘opstelling?’


Een formatiecolumn… ga ik me daar aan wagen op basis van de uitslag van woensdagavond? Ik heb daar wél wat gene bij, want voel me dan als Hans Kraay jr. die, tot grote ergernis van Johan Derksen, in VI alvast de opstelling van het Nederlands Elftal neerlegt. Tóch kan ik het niet laten, want het is nu eenmaal gewoon leuk. In een eerdere column gaf ik aan dat er al een geolied motorblok van een te vormen coalitie klaar staat, bestaande uit de VVD (van 5 naar 6), het CDA en de CU/SGP (beiden op 4 gebleven). Die partijen werken (op raads- en collegeniveau) sinds jaar en dag prima samen, dus dan zit je alvast op 14 zetels aan ‘ondersteuning’ vanuit de 39 stoeltjes tellende Dordtse raad. Je hebt er dan nog 6 nodig voor een meerderheid maar, voor een écht stabiele basis, eigenlijk nog wat meer. Het zegevierende GroenLinks (van 4 naar 6) is in Dordt nu die andere grootste partij en kan in deze stad (lokale politiek is immers géén landelijke politiek) op veel onderwerpen prima met de VVD ‘door de bocht.’Dan zou je dus uitkomen op 20 en bén je er al. Maar wie gaat er dan voor die extra stabiliteit zorgen? In ieder geval niet BVD. Die hield de schade op zich beperkt, maar een daling van 8 naar 5 is uiteindelijk tóch een gevalletje electorale billenkoek dus BVD, zo vermoed  ik, gaat voorlopig even het ‘strafbankje’ op. Met wie dan? Je zou kunnen stellen met die andere winnaar… de Partij voor de Dieren (van niks op 2) maar ik heb zo het vermoeden dat de VVD dat, samen met GroenLInks, een beetje te veel van het goede (of moet ik zeggen ‘van het groene?’) vindt. En dus kom ik uit op die andere grote winnaar: de VSP, die immers van 2 naar 4 groeide. Krijgen we hier dan uiteindelijk toch een heuse wethouder seniorenzaken?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s