Woningtekort: de ‘oplossingen’ in een notendop


Dat we in deze stad met een schreeuwend tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen te kampen hebben, mag inmiddels duidelijk zijn. Mijn conclusie dat daar dus snel iets aan gedaan moet worden is dan ook geen hogere wiskunde. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat de 16 politieke partijen, die volgende maand op dit eiland deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, het ‘tackelen’ van dit probleem hoog in het vaandel hebben staan. Ik ben de diverse programma’s eens op dit onderwerp gaan doorspitten en dat blijkt inderdaad het geval te zijn; nagenoeg alle partijen (Forum heeft geen lokaal programma) beloven zich – mochten ze u straks in de raad vertegenwoordigen – met hart en ziel op deze noodzakelijke inhaalslag te gaan storten. Wél vallen mij wat verschillen op in de wijze waaróp partijen deze kwestie benaderen. Zo willen BVD (dat nog altijd de polders wil sparen) en de Partij voor de Dieren (althans, rondom het spoor) best wel de hoogte in, terwijl de VVD (‘Wolkenkrabbers passen niet bij het unieke karakter van Dordt) dat nou juist wil voorkomen. BVD, MOEDD, de PvdA, de VSP en de ChristenUnie/SGP stellen verder te willen gaan inzetten op het ‘transformeren’(tot woning dus) van leegstaande gebouwen. DENK noemt betaalbaar wonen ‘een topprioriteit’ en vindt dat minstens 40 procent van alle op dit eiland te bouwen woningen ‘sociale huur’ moet zijn. Bij het CDA, de PvdA, de SP en de VSP ligt dat streefgetal op 30 procent. PVV en Op Ons Eiland leggen in hun programma’s de nadruk op het feit dat Dordtenaren altijd voorrang moeten krijgen bij de toewijzing van sociale woningen en Jezus Leeft wil sociale woningbouw stimuleren met subsidies. Gewoon Dordt, tot slot, wil projectontwikkelaars verplichten om, parallel aan duurdere bouw, óók in een goedkoper segment te gaan bouwen. De partij wil projectontwikkelaars verder vaker ‘uit het systeem’ trekken, door meer ruimte te bieden aan individuele en collectieve bouwinitiatieven van particulieren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s