Een Schapekop wordt nooit een Tukker…


Sjors belde me met het verhaal dat hij het woningtekort in Dordt heeft opgekost. ,,Keus zat hier in het oosten, kost geen drol. Zouden meer Dordtenaren moeten doen.’’
Ik lach, maar weet dat mijn ouwe klasgenoot, geboren en getogen Schapekop, niet vanwege de centen naar dorpje bij de Duitse grens is verhuisd. Want ook al is de huizenprijs in dát deel van het land, ten opzichte van de Randstad, inderdaad nog relatief laag, over geld heeft Sjors niets te klagen. Hij verkocht zijn scheepsreparatiebedrijf enkele jaren geleden voor een klein vermogen en zijn Dubbeldamse ‘twee-onder-een-kapper’ ging afgelopen zomer van de hand voor een veelvoud van het bedrag dat hij er eind vorige eeuw voor betaalde. Toch zou Sjors zijn hele vermogen vandaag nog inruilen om zijn Anja, met wie hij 30 jaar getrouwd was, nog één keer in de ogen te mogen kijken, alleen… die optie bestaat niet. Zij overleed ruim anderhalf jaar geleden na een kort ziekbed en Sjors was haar in eerste instantie het liefst meteen achterna gereisd. ,,Dat was een moeilijke tijd met malle gedachtes, maar gelukkig kwam ik weer snel tot mijn zinnen. En dus kies ik maar voor optie twee,’’ vertelde hij me, enkele maanden geleden, na een avondje doorzakken in het café waar hij, sinds Anja’s verscheiden, zijn avonden doorbracht. ,,Onze kinderen, beiden werkzaam in Duitsland, wonen al een jaartje of tien in Twente en aangezien zij inmiddels allebei zelf kinderen hebben, besloot ik het nuttige met het aangename te verenigen. Mijn schoondochters werken ook allebei en ze hadden behoefte aan een oppas-opa. Ik zat hier tóch te verpieteren, dus ik dacht… ach waarom ook niet?’’
Het gaat prima met Sjors maar ik hoor aan zijn stem hoezeer hij Dordt mist. Na wat gekeuvel beëindigt hij ons gesprek met twee vragen die mijn vermoeden bevestigen: ,,Is er dit jaar nog Big Rivers en zo ja, zullen we dan één dagje samen gaan?’’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s