Fokker-Brabo’s wíllen niet eensnaar ‘Pape City’


Tja, Fokker… de naam alleen al roept prachtige herinneringen op, maar nog altijd vind ik dat het Papendrechtse gemeentebestuur al sinds jaar en dag een wel érg opportunistisch spelletje zomeravondvoetbal met dit bedrijf speelt. Misschien moet ik het anders zeggen: Papendrecht heeft, in woord en daad (lees: investeringen met belastinggeld) haar toekomst dusdanig aan Fokker verbonden dat er inmiddels al lang geen weg terug meer is. Gaat het Fokker voor de wind… ja, dan zal Papendrecht daar ongetwijfeld, op welke manier dan ook (werkgelegenheid, bevolkingsaanwas, voorzieningen) op een mooie dag van gaan mee-profiteren, maar die dag is vooralsnog uitgebleven. Het gaat dit al lang niet meer Nederlandse bedrijf namelijk al tijden niet meer voor de wind. Uit de meest recente jaarcijfers blijkt bijvoorbeeld dat Fokker Technologies, mede als gevolg van de coronacrisis, een verlies leed van 125 miljoen euro. Niet voor niets ook sluiten afdelingen in Hoogerheide en Helmond nu hun deuren. Het personeel aldaar moet nu gaan forenzen richting Papendrecht, waar hen, zo lees ik in een nogal optimistisch geformuleerde Fokker-folder, een gespreid bedje’ wacht. Daar ben ik nog niet zo van overtuigd, want het gros van het Brabantse personeel ziet het helemaal niet zitten om nu zomaar ineens ‘forens’ te gaan worden en verkassen naar ‘Pape City’ is, gezien het schaarse woningaanbod aldaar, ook niet echt een optie. Ik zie voorzie een hoop problemen: de A15 is al overbelast en kan die eventuele toevloed van Brabantse Fokker-werknemers er nu écht even niet bij hebben en van een bevolkingsaanwas in Papendrecht is voorlopig ook zeker geen sprake want de ‘Fokker-Brabo’s’ gaan zich hier, uitzonderingen daargelaten, vooralsnog écht niet vestigen. Toegegeven, de werkgelegenheid in Papendrecht neemt nu schijnbaar wél een beetje toe; voor Brabanders wel te verstaan… niet voor erwtenpellers.
In het prijzige partijtje dat Fokker en Papendrecht nu al zo lang gezellig met elkaar spelen heeft er, zélfs na verlenging en penalty’s, nog altijd niemand gescoord.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s