Een avond over strips, muziek en ‘coming of age’


Toen ik  als jochie van elf in een pas half voltooid Sterrenburg II belandde, was daar nog weinig te beleven. Goed, er was een houten noodwinkelcentrum op vijf minuten lopen en daar zat een bibliotheek, waar ik dikwijls kwam. Ik leende er de boeken van Jaap ter Haar en verslond de Kameleonreeks, maar het mooist vond ik de stripboeken van Asterix, Kuifje en Lucky Luke. Er was alleen één probleem: in die bieb werkte een nogal strenge bibliothecaresse van wie ik hooguit één stripboek per keer mee naar huis mocht nemen, want beeldverhalen, zo werd dat destijds nog gezien, waren vanuit pedagogisch oogpunt nog altijd een tikkie verdacht. Gelukkig waren mijn ouders wat ruimdenkender: we hadden thuis de Pep en de Donald Duck en we waren ook nog eens geabonneerd op de leesmap, waarin zich het weekblad Sjors bevond. Dat de stripverhalen rondom Sjors en Sjimmie, aanvankelijk nog getekend door Frans Piët, een behoorlijk racistisch karakter hadden ontging me destijds volledig. Ja… Sjimmie was een krom Nederlands pratend zwart jongetje met kroeshaar, oorbellen en dikke lippen (alle vooroordelen op één hoop) alleen eh… wat wist ik nou van vooroordelen en racisme? Ik was pas elf, vond die strips gewoon grappig en ik legde ook geen enkel verband met mijn Surinaamse vriendjes op school.
De man die Sjors en Sjimmie vandaag de dag nog altijd tekent heet Robert van der Kroft en aanstaande woensdag is hij de hoofdgast in de maandelijkse theatertalkshow Kunstmin Live, die ik al zeven jaar achtereen met (ex-Berini) Marjolein Meijers samenstel en presenteer. Over de ‘evolutie’ van Sjimmie gaan we het ongetwijfeld  hebben, maar ik vermoed dat het toch vooral een avond wordt over de ‘coming of age’ van mijn generatie en de rol die, niet allen het stripverhaal, maar vooral ook de muziek – van pop tot punk – daarin speelde. Ik zou zeggen: wees er bij op woensdagavond 13 april in Kunstmin. Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://www.kunstmin.nl/programma/kunstmin-live-15729

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s