Breed ‘gedragen’ college is hier zeker haalbaar…


Politiek is, als ik het kort door de bocht beschrijf, eigenlijk niets anders dan met elkaar van mening verschillen. Ben je, als rechtgeaard raadslid, ergens écht tegen, dan trap je op de rem… ben je ergens vol overtuiging voor dan breng je dat, tijdens stemmingen in de raad, eveneens tot uiting. Op basis van een meerderheid in de raad, liefst tot stand gekomen na een goed debat op inhoud (veel onderhandelen dus) kan een college ‘acteren’ en zó hoort een democratie te werken.
In Dordt waren (en zijn) de meeste partijen het op voorhand al lang en breed op hoofdlijnen met elkaar eens over een aantal dringende aangelegenheden: zo moeten er hier meer betaalbare woningen komen, armoede (ja, ook de zogeheten ‘energiearmoede’ die er nu aan dreigt te komen) moet intensief worden bestreden en het onderwijsniveau op dit eiland moet nóg verder omhoog. Zelfs op het gebied van verduurzaming (over het algemeen gezien als een ‘linksige’ prioriteit) spreken de politieke wensenlijstjes elkaar nauwelijks tegen. En dus, zo stelt de PvdA, zou je in Dordt de komende vier jaar eigenlijk best met een raadsakkoord in plaats van met een collegeakkoord kunnen gaan werken. Waarom het wethoudersteam niet op pad gestuurd op basis van een door de volledige raad op voorhand overeengekomen programma? Dat gebeurt al  jaren in tientallen Nederlandse gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Zwijndrecht. De gedachte staat me op zich niet eens tegen, alleen vind ik de argumentatie van de PvdA om hiertoe over te gaan niet op Dordt van toepassing. De partij vindt namelijk dat een hier (nog te vormen) college, als gevolg van de ontstane versplintering in de raad, nooit op een stevig draagvlak kan rekenen, maar dát waag ik te betwijfelen: mocht het GroenLinks en de VVD (beiden winnaar van de verkiezingen op dit eiland) namelijk lukken een coalitie te vormen met CDA, CU/SGP én de VSP dan is hier overduidelijk sprake van een breed ‘gedragen’ en dus stevig draagvlak.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s