Passen en meten met ‘poppetjes’ en portefeuilles


Nu de verkiezingskaarten geschud zijn ben ik, net als u, nieuwsgierig naar de ‘poppetjes’ en de portefeuilles. Simpel gezegd: wie vormen straks op dit eiland het nieuwe wethoudersteam? Eerder al speculeerde ik op een ‘verstandshuwelijk’ van VVD en GroenLinks, die beiden 6 zetels behaalden en lokaal wel degelijk raakvlakken hebben. Dit aangevuld met de ChristenUnie/SGP en het CDA (beiden stabiel op 4) kom je uit op een werkbare, maar bescheiden meerderheid van 20 in een gemeenteraad die 39 stoeltjes telt. Voor echte stabiliteit zou je dus een vijfde ‘partner’ moeten laten aanschuiven en vooralsnog heb ik het idee dat de VSP, in feite de grootste lokale winnaar (van 2 naar 4) daarvoor als eerste in aanmerking komt. Of een en ander ook daadwerkelijk zijn beslag krijgt moet blijken uit de onderhandelingsgesprekken die momenteel gaande zijn, onder leiding van informateur Pauline Bouvy-Koene. Mócht het serieus die kant op gaan dan blijft natuurlijk de vraag: wie worden dan, namens die partijen, de vijf wethouders (zes is overigens nog niet van tafel) en welke portefeuilles krijgen zij onder hun hoede? Stel nou – gewoon een theorietje hoor – dat Maarten Burggraaf (VVD, voorheen economie), Peter Heijkoop (CDA, voorheen sociale zaken en onderwijs) en Rik van der Linden (CU/SGP, voorheen verkeer en tijdelijk cultuur), die in het afgelopen college sowieso al prima functioneerden en ook nog eens goed samen door een deur kunnen, weer verder gaan, dan rijst de vraag of dat dan met ‘behoud van portefeuille’ kan. De twee nieuwe  wethouders zouden dan in ieder geval vrouwen moeten zijn, want eerlijk is eerlijk, het afgelopen college was wel degelijk een mannenbolwerkje. Ik zou het niet onlogisch vinden als de VSP ‘de domeinen’ sport en ouderenzorg toegeschoven krijgt, maar over de portefeuille van GroenLInks durf ik niet te speculeren; als grootste verkiezingswinnaar heeft die partij het volste recht om een zware portefeuille op te eisen, hetgeen ongetwijfeld tot taakverschuivingen bij de heren gaat leiden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s