Wachten op ‘Wetteren’ in onze regio


Weet u het nog… Wetteren? Misschien gaat er nu niet direct een alarmbelletje bij u rinkelen, maar ik zal u helpen: het is nu op een maand na negen jaar geleden dat er bij dit Belgische plaatsje een trein ontspoorde, gevuld met acrylnitril, een licht ontvlambare en ernstig giftige vloeistof, die als grondstof dient voor de vervaardiging van plastic.
Eén persoon stierf direct toen hij deze stof inademde en ongeveer honderd mensen, die acrylnitril in de luchtwegen kregen moesten met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis. Bijna 2000 omwonenden mochten dagen achtereen hun huis net meer in omdat er giftige dampen uit het riool kwamen. De bewoners die vlak bij de rampplek woonden konden pas drie weken later weer naar huis. De giframp had ook schadelijke gevolgen voor de land- en tuinbouw in de omgeving, omdat het bluswater samen met de giftige stoffen in sloten en weilanden terecht was gekomen.
En nu het punt dat ik wil maken: die trein kwam van rangeerterrein Kijfhoek en denderde niet lang voor dat ongeluk nog over de stations Zwijndrecht en Dordrecht.
Waarom ik dit opschrijf? Niet om u de stuipen op het lijf te jagen hoor, maar simpelweg om de zaak ‘op scherp’ te houden. Voortdurend rijden er hier namelijk gif- en knaltreinen dwars door onze bebouwde kom en elk moment kan ‘Wetteren’ zich dus ook in Dordt of Zwijndrecht voordoen, maar dan wel met nóg grotere gevolgen, aangezien het hier zóveel drukker bevolkt is dan bij dat Belgische dorpje. Tijdens een Provinciale Statenvergadering vandaag, stelt het CDA maar weer eens manmoedig wat vragen over de onacceptabel hoge veiligheidsrisico’s die we in deze regio lopen. Da’s mooi natuurlijk, maar ook droevig. Waarom? Omdat deze vragen zo’n beetje jaarlijks worden gesteld… keurig beantwoord ook. En verder? Weinig eigenlijk: beetje investeren in extra veiligheidsmaatregelen rond het spoor en dan? Tja, wachten op het moment dat het gevreesde ‘wat-als-scenario’ hier een keertje werkelijkheid wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s