Dat wekelijkse pandemonium is beschamend


In het kader ‘prioriteiten van het nieuwe (nog te installeren) college’ had ik het vorige week al over het nijpende woningtekort op dit eiland. Want wie straks ook de stad bestuurt, bouwen, bouwen en nog eens bouwen zal hier de komende jaren een welhaast heilig credo moeten zijn.
En toen dacht ik: zullen we hier meteen maar een soort onregelmatig rubriekje van maken? Ik bedoel, Dordt kent immers nog wel méér van die kwesties die al té lang voortmodderen. Neem nou bijvoorbeeld die enorme toestroom van auto’s naar de binnenstad op zaterdag. Nog té vaak ontstaat er op die dag , zo rond het middaguur, een file die zo’n beetje begint op de Johan de Wittstraat en de Spuiboulevard en eindigt bij de parkeergarage Drievriendenhof aan de Korte Kolfstraat. Die file wordt gevormd door binnenstadsbezoekers die hun blik niet in de parkeergarages op de Veemarkt of Spuihaven willen stallen maar nog nét een paar honderd meter dichter bij het Statenplein (waar de weekmarkt lonkt) willen komen. Tussen de rotonde bij La Venezia en die parkeergarage staan op zaterdagen uren achtereen auto’s te ronken en voor fietsers (en scooterrijders) op de véél te smalle Vest zit er op dit soort dagen niets anders op dan uit te wijken naar de trottoirs. De voetgangers aldaar moeten vervolgens dan weer wegduiken om het vege lijf te redden. Ik schreef al vaker over dat wekelijkse pandemonium, dat ernstig doet denken aan zo’n verkeerspuzzel van Jan van Haasteren. Dat is beschamend voor een moderne, middelgrote stad anno 2022. Minstens drie voorgaande colleges hebben dit probleem (uit onmacht of onwil) simpelweg links laten liggen. Of je als stadsbestuur nou méér of juist minder auto’s in hartje centrum wilt toelaten is een politieke keuze, maar áls je het doet, zorg dan dat je dat je dat verkeerstechnisch dan wél goed regelt. Zoals de Vest er op winkelzaterdagen momenteel uitziet is gewoon een regelrechte aanfluiting.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s