Dordt vergrijst terwijl starters kansloos zijn…


Aan de ene kant snap ik het wel hoor… ik bedoel, als ik projectontwikkelaar zou zijn en ik had een leuk stukje grond tot mijn beschikking, dan zou ik het ook doen: geinige architect erbij halen, iets sjieks neerzetten en dan een zo hoog mogelijke prijs vragen voor huur of koop. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je het projectontwikkelaars niet eens kwalijk kunt nemen dat zij het liefst opereren in, wat ze in die kringen ‘het hogere segment’ noemen.
Het probleem is dat jonge mensen (starters dus) over het algemeen nog helemaal niet bezig zijn met dat ‘hogere segment.’ Zij zoeken naar een betaalbaar onderkomen waar ze het fundament kunnen leggen voor een zelfstandig bestaan. De vervolgstappen komen later wel, als de studieschuld is afbetaald, als het salaris, alsmede de relatie wat meer eh… substantieel wordt en er misschien wel kinderen op komst zijn.
Simpel gezegd: starters zijn nou nét niet de mensen die projectontwikkelaars over het algemeen voor ogen hebben als ze weer eens een prestigieus project opstarten, zoals momenteel bijvoorbeeld op de hoek Achterhakkers/Sluisweg of op het voormalige terrein van De Willemshoeve in Sterrenburg. En geef ze trouwens eens ongelijk: het loopt immers, qua aanvagen (in dat hogere segment dus) altijd storm, dus waarom zou een projectontwikkelaar zich überhaupt bezig houden met ‘sociale’ bouw? Dáár moet de overheid op aansturen… ja, óók de lokale. Van dat ‘wensvolle’ doorstroomverhaal, waar woonwethouders in vorige colleges zo driftig mee dweepten, is tot dusver in de praktijk weinig terecht gekomen, aangezien ook die ‘doorstroomwoningen’ vandaag de dag financieel onbereikbaar zijn voor een inmiddels wanhopige doelgroep. Het heilige credo voor het hier nog niet eens beëdigde nieuwe college móet dan ook zijn: zorg voor betaalbare woonruimte, doe het snel en voorkom daarmee dat jonge mensen dit vergrijzende eiland de rug toekeren. Ik wil de komende jaren veel hijskranen zien en elke dag weer heipalen de grond in horen slaan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s