In 020 maken ze mij té mooie sier met onze Aelbert


Ooit mocht ik twee seizoenen achtereen de redactionele scepter zwaaien over de Nederlandse versie van de in Groot-Brittannië destijds megapopulaire quiz The Weakest Link. Het programma was een groot succes in Nederland, mede dankzij de ijzersterke presentatie van Chazia Mourali, die haar rol als ‘bitchy’ quizleider met zóveel verve vertolkte dat de deelnemers soms letterlijk achter hun kathedertje stonden te trillen. Ik herinner me dat we destijds ook een paar ‘specials’ maakten, waaronder eentje met kooplui van de Amsterdamse Aelbert Cuypmarkt. Dat werd een lollige aflevering, al was ik die opnamedag eerlijk gezegd bést wel teleurgesteld in het feit dat geen van die verkopers wist dat de markt, waarop ze soms al tientallen jaren achtereen hun waar verkochten, genoemd was naar een vandaag de dag wereldberoemde 17de eeuwse schilder… uit Dordrecht. Een eerder dit jaar, door het Dordtse Studio Roodenburch gemaakt filmpje naar aanleiding van de tentoonstelling ‘In het Licht van Cuyp’ (nog een week of twee in het Dordrechts Museum) toont aan dat bezoekers en kooplieden van de Amsterdamse Aelbert Cuypmarkt nog altijd geen notie hebben van het feit dat de ‘naamgever’ van die markt waar de hoofdstad zoveel mooie sier mee maakt, helemaal niks, nakkes nada met Amsterdam te maken heef. En dus zeg ik: laten we ons Statenplein zo snel mogelijk omdopen tot Aelbert Cuypplein, zodat onze eigen weekmarkt, die sowieso veel leuker is dan dat ding in 020, zich voortaan, zonder enige schroom de enige échte Aelbert Cuypmarkt van Nederland mag noemen. En wát doen we dan met protesterende Amsterdammers? Daar sturen we gewoon Chazia op af. ‘Jullie zijn de zwakste schakel, tot ziens.’
Oh ja… op vrijdagavond 29 april kunt u in het Dordrechts Museum gratis naar die tentoonstelling ‘In het Licht van Cuyp.’ Dat is écht uw állerlaatste kans om zoveel werken van ‘onze’ Aelbert in uw eigen stad te kunnen aanschouwen. Wél even van te voren reserveren via www.dordrechtsmuseum.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s