Terecht lintje voor ‘de Koningin van de Herkansing’


Gisteren kreeg ze een lintje… Suzan de Groot. Ik mocht daarbij zijn (in Kunstmin) en betrapte mezelf na afloop op het feit dat ik, onderweg naar huis, een huppeltje maakte. Waarom? Omdat zij het als geen ander verdient… dat symbolische schouderklopje van ‘hogerhand’ en dat stemde me meer dan vrolijk. Dat ‘van hogerhand’ moet u niet ál te letterlijk nemen hoor, want een Koninklijke onderscheiding is uiteindelijk niets anders dan een blijk van waardering vanuit de samenleving (dáár komt namelijk vrijwel altijd de voordracht vandaan) en juist dát geeft zo’n onderscheiding meerwaarde. Voor Dordtenaren die niet weten wie Suzan is en wát ze voor ‘haar’ of beter gezegd, voor ‘onze’ samenleving betekent, zal ik een en ander nader toelichten. Suzan de Groot is de drijvende kracht achter de op de Staart gevestigde stichting Geef het Dordt, een vrijwilligersorganisatie die niet alleen spullen maar, véél belangrijker, Dordtenaren die financieel in de knel zitten, als het ware ‘een nieuwe start’ biedt.
Mensen die, bijvoorbeeld na een echtscheiding, een detentie, ziekte of wát dan ook, moeite hebben om  de eindjes aan elkaar te knopen kunnen bij de stichting aankloppen als ze – in de opstart van hun ‘nieuwe’ bestaan – een bankstel, een keukentafel, een koelkast of misschien zelfs een complete huisraad nodig hebben. Die spulletjes kun je daar krijgen, maar dat gaat natuurlijk niet zómaar: er staat namelijk wél (mits mogelijk natuurlijk) een soort wederdienst tegenover, zoals boodschappen doen bijvoorbeeld voor een buurtbewoner die slecht ter been is. Zo ontstaan bij Geef het Dordt eerlijke ruilhandeltjes van goederen en diensten ván en vóór mensen die dat even écht nodig hebben. Al velen jaren achtereen beheert en stuurt ‘Suus,’ die zich ooit zélf terugknokte na een moeilijke periode, ‘haar’ toko (inmiddels een stichting met een officieel bestuur) op eigenzinnige wijze… rechtvaardig, liefdevol en zonder enige kapsones. Beter dan bij deze ‘Koningin van de Herkansing’ kan zo’n onderscheiding gewoonweg niet terecht komen…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s