De vraag blijft, alleen is straks het aanbod weg


Ooit doubleerde ik in de brugklas. Nee, niet omdat de lesstof te hoog gegrepen was, maar simpelweg omdat de overgang tussen de basisschool en de middelbare school, voor mij althans, in diverse opzichten te groot was. Kennelijk is dat vandaag de dag voor heel veel brugklassers nog altijd het geval.
Wiens ‘schuld’ dat is? Ach, eigenlijk doet dat er niet toe: sommige scholieren – al dan niet hoogbegaafd – zijn ongetwijfeld nog wat ál te kinderlijk op het moment dat ze de stap naar het middelbaar onderwijs maken (ikzelf was dat in ieder geval zeker) en scholen kunnen daar kennelijk niet allemaal even adequaat op in springen. Ik herinner me dat ik het moeilijk vond om zelfstandig te werken en dat had veel te maken met het feit dat ik de laatste twee klassen van de basisschool eigenlijk té moeiteloos doorliep. In de brugklas was alles ineens héél anders, want ik moest nu zelf gaan nadenken, ‘blokken’ en organiseren… iets wat ik op de basisschool, waar alles werd voorgekauwd, simpelweg niet gewend was. En dan heb ik het nog niet eens (óók een niet te onderschatten factor) over alle ‘pubersores’ waarmee je in je brugpiepertijd geconfronteerd wordt.
Het vier jaar geleden in Dordrecht opgerichte NOVA Tienercollege, een school waar al die ‘overgangsperikelen’ nou juist centraal stonden, zou voor leerlingen zoals ik een ware uitkomst geweest zijn. Ik juichte het initiatief om deze onderwijsvorm op dit eiland mogelijk te maken destijds dan ook van harte toe. Nu trekt de organiserende stichting OPOD de stekker er uit; kennelijk is het allemaal te duur en het aantal aanmeldingen blijkt te laag te zijn. Dat eerste wil ik best geloven… dat laatste zal ook wel kloppen, maar dat móet dan wel het gevolg zijn van een té lage naamsbekendheid.
De vraag naar een dergelijke onderwijsvorm is en blijft namelijk gewoon groot. Ik ben dan ook benieuwd wie er straks in dit ‘onderwijsgat’ gaat springen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s