Pas op! Het nimby-virus waart rond…


Los van het coronavirus (dat écht nog niet helemáál vertrokken is) waart er op en rond dit eiland inmiddels alweer een nieuw virus rond, namelijk het zogeheten ‘not in my backyard-virus.’ Nou ja, da’s eigenlijk al een héél een oud-virus, maar het steekt hier zo nu en dan zomaar ineens weer behoorlijk de kop op.
Even een paar ‘nimbietjes’ van de afgelopen jaren op een rij: zo’n beetje half Alblasserdam, tóch al een dorp dat nooit helemáál van de laatste eeuwwisseling bekomen is, schoot vorig jaar in de vlekken toen zich daar een moskee wilde vestigen (buurtbewoonster: ‘Het doet ons pijn om in ons eigen huis te moeten horen dat Allah de grootste en de enige is.’), in de Dordtse wijk Zuidhoven was er, enkele maanden geleden, veel paniekgedoe over een hondenuitlaatveldje op eh… hoorbare blafdistantie van een paar omwonenden, in Zwijndrecht zien ze in die beoogde nieuwe sjiek-de-friemel-wijk-aan-het-water (Noordoevers) liever geen ‘paupers’ (u weet wel, onderwijzers, politieagenten en verpleegkundigen) als potentiële buren opdraven en in Sliedrecht was er, twee jaar geleden, veel moeilijk gedoe over een uitvaartcentrum dat zich, naast een schoolgebouwtje aan de Valkweg wilde vestigen. (‘We willen onze tere kinderzieltjes niet met het levenseinde confronteren.’).
In alle gevallen (behalve in Zwijndrecht waar wethouder Huizinga zijn ‘Ons Soort Mensen-wijkje’ gewoon gaat doorzetten) viel het achteraf, qua overlast, allemaal reuze mee en was het lijden dat men vreesde groter dan wat men daadwerkelijk te dragen kreeg.
Het ‘nimby-virus’ manifesteert zich momenteel in Hendrik-Ido-Ambacht, alwaar bewoners van de Gerard Alewijnsstraat heftig verontwaardigd zijn over de plannen voor een woongebouw in hun straat, bestemd voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Nee, niet vanwege die ‘cliënten’ op zich hoor (althans, dat wordt niet openlijk beweerd), maar wél vanwege de angst voor een toekomstig gebrek aan parkeerruimte en de mogelijke hinder van bouwgeluiden. Ja hoor… tuurlijk.
Ik zeg, tijd dat er eens een vaccin ontwikkeld wordt tegen kleinburgerlijke angsthazerij.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s