Binnenstad is behoorlijk smoezelig…


Sorry, maar ik móet het even kwijt en nee, ik ga niet met een beschuldigende vinger naar de gemeente of naar HVC wijzen, want volgens mij ligt de verantwoordelijkheid bij ons allemaal. Waar ik het over heb? Over die ó zo mooie, maar toch echt veel te vuile binnenstad.
Is ‘ie écht zo vies dan? Nou ja, stukken viezer in ieder geval dan die twee handjes vol Belgische, Duitse en Luxemburgse steden die ik tijdens mijn vakantie in de Ardennen bezocht. Altijd weer als ik na wat weekjes ‘in den vreemde’ terugkom op ‘mijn’ eiland valt het me op dat het hier zo smoezelig is; de stad ligt bezaaid met zwerfafval, prullenbakken puilen uit en naast de diverse ondergrondse containers op de Vriesestraat en aan de kop van de Museumstraat zie ik nagenoeg dagelijks gedumpte huisraad en losse zakken staan. Is het misschien niet het overwegen waard om die containers voortaan voor iedereen open te stellen in plaats van louter voor mensen in het bezit van zo’n HVC-pasje?
Op het gevaar af dat u mij een zeurpiet vindt ga ik nog even door: bij de glascontainers – die op de Kolffstraat spant de kroon – zie ik té vaak lege flessen en potjes staan (kennelijk snel vol die dingen), in de Spuihaven dobberen kilo’s aan rotzooi aan mijn achtertuin voorbij en door winkelstraten waaien verpakkingspapiertjes van fastfoodgiganten je bij winderige dagen letterlijk tegemoet…. of met je mee, al naar gelang de windrichting.
Hoe dat allemaal zo gekomen is weet ik niet precies. Heeft het gemeentebestuur de afgelopen jaren té veel bezuinigd op schoonmaakcontracten? Worden prullenbakken, containers en glasbakken vanwege té krappe budgetten té mondjesmaat geleegd? Zijn duiven, kraaien en meeuwen de boosdoeners? Heeft HVC personeelsproblemen? Of zijn wij Dordtenaren zélf misschien te onverschillig en gemakzuchtig? De reden zal ongetwijfeld een combinatie van factoren zijn, maar beschamend blijft het. Ik zeg: aandachtspunt voor het nieuwe gemeentebestuur… een schonere binnenstad graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s