De vraag stellen is hem…


Nee… het is geen echt zebrapad, want voor de zekerheid (er zóu immers wel eens een eh… verkeerstechnisch misverstand kunnen ontstaan) kiest het Papendrechtse gemeentebestuur voor een handige tussenoplossing, precies zoals Dordt dat trouwens in 2016 al deed. Bij het station – in Dordt dus – betreft het een middenberm tussen twee ‘reguliere’ zebrapaden en in Papendrecht gaat men straks iets soortgelijks doen op de Veerweg, ter hoogte van het Vondelpark.
Waar ik het over heb? Over een gaybrapad… een symbolisch zebrapad, ook wel regenboogpad genoemd. Dit met de nadruk op symbolisch, want simpelweg met als doel om de aandacht te vestigen op diversiteit en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Niks mis mee, lijkt me… prachtig initiatief en hopelijk – want dát is uiteindelijk de bedoeling –  zet dit mensen met een ál te benauwd wereldbeeld een beetje aan het denken, net als bij dat eveneens symbolische hijsen van de regenboogvlag – tegenwoordig óók in Papendrecht – op Coming Out Day (11 oktober). Ik zou er eigenlijk niet eens aandacht aan hebben besteed (er zijn inmiddels honderden gaybrapaden over de hele wereld), ware het niet dat ik de negatieve reacties aangaande dit voornemen, op de Facebookpagina van deze krant tot me nam. Was dát even schrikken; kennelijk zijn er een heleboel zolderkamertjeshelden die, om welke reden dan ook, tegen de aanleg van zo’n  gaybrapad in hun dorp zijn. Er wordt echt van alles bijgehaald om die afkeer kracht bij te zetten… van Rob Jetten tot moslims en van boeren tot corona. Het viel mij bij veel van die tegenstanders nog het meest op dat zij, in uiteenlopende formuleringen (die soms echt op het onbeschofte af zijn), min of meer dezelfde vraag opwerpen: waarom is deze vorm van aandacht voor LHBT’ers in hemelsnaam nodig? Mooi dus eigenlijk dat zij, juist door het opwerpen van die vraag, eigenlijk zelf het antwoord al verschaffen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s