Nee, dat dobbertje hoefde voor mij niet onder te gaan


Bijna boekenmarkt… eindelijk weer. Ik heb het écht gemist, dat heerlijke struinen op zoek naar, tja, op zoek naar wát eigenlijk? Naar dat ene, zo bepalende boek uit mijn jeugd? Naar die twee deeltjes van die Kluitman-reeks, die ik maar niet compleet kan krijgen? Naar die paar werkjes van plaatsgenoot Buddingh’ die nog in mijn boekenkast ontbreken? Naar nog onbekende biografieën van Beatles, Bomans of Beethoven? Ach, het is allemaal niet belangrijk, want steeds weer keer ik huiswaarts met een ‘buit’ aan boeken waar ik niet eens naar op zoek was. Of met niks. Ook goed. Ik zoek om het zoeken… niet om het vinden.
Als middelbare scholier ging ik wel eens mee uit vissen met een klasgenootje. Hij had het hélemaal voor elkaar: een viskoffer met een rijk arsenaal aan bontgekleurde dobbertjes, haakjes en lijntjes in alles soorten en maten, twee telescoophengels met standaard en waarschuwingsbelletje en verder zo’n beetje alle ‘gadgets’ die je maar kon aantreffen in de bonte etalage van (de inmiddels verdwenen) hengelsportzaak De Kleine Beurs aan de Voorstraat. Wat ik mijn vismakkertje van weleer nooit vertelde is dat ik stiekem hoopte dat mijn dobbertje nooit onder zou gaan. Dat vond ik namelijk zielig voor die vis en ook dat geklooi met dat haakje en die worm of made vond ik maar een ranzig gedoetje. Nee, het zitten op een roestig campingstoeltje langs de waterkant, biertje drinken, sjekkie roken, vogeltjes kijken en gezellig een beetje kletsen over meisjes, muziek en voetbal. Dát was voor mij het eigenlijke feest.
En zo zwerf ik dus eigenlijk het liefst over de boekenmarkt… zorgeloos want zonder haakje onder mijn dobber. Alleen zal daar zondag weinig van terecht komen. Ik bestier dan namelijk mijn eigen kraampje; in de Museumstraat om precies te zijn en met maar één boek, getiteld Tien Jaar Thies. Ik tref u daar hopelijk morgen aan. Nu ga ik op zoek naar mijn ouwe campingstoeltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s