Zoiets moet toch ‘digitaal’ te regelen zijn?


Groene deelscooter… je hoeft die twee woordjes alleen maar op te schrijven en half Dordt reageert als een stier op een eh… groene deelscooter. En dat begrijp ik best, want die dingen worden nou niet bepaald door iedereen op nette wijze ‘gestald.’ En dan druk ik me nog héél voorzichtig uit, want sinds uitbater Go Sharing dit project over Dordt uitrolde is het in sommige stadsdelen een klerezooi. Waarom? Omdat veel gebruikers die scooters niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk als wegwerpartikel gebruiken. Die groene monsters worden, na gebruik, zo’n beetje overal te pas en te onpas neergezet en in sommige gevallen zelfs letterlijk gedumpt. Niet zelden tref ik ze aan op plekken waar ze hinderlijk in de weg staan (of liggen) hetgeen tot veel ergernis lijdt. En dat is jammer, want met het idee op zich (verhuur per minuut van een op zich milieuvriendelijk vervoersysteem) is op zich niks mis. Zoals ik enkele maanden geleden al schreef: die scootertjes gaan niet hard, maken geen lawaai, hebben geen uitstoot en zijn uitermate geschikt om hier relatief kleine afstanden te overbruggen. Ik zie die dingen dan ook liever door de binnenstad rijden dan auto’s, die op gezette tijden en plekken ook nog eens ronkend, stinkend en vervuilend in de file staan.
Er zoude, wat mij betreft, dan ook ‘digitale maatregelen’ moeten worden geïntroduceerd om een en ander stukken beter te reguleren. Wie zijn of haar, middels een app, gehuurde scooter, op een niet daarvoor bestemde plek achterlaat (dat is zichtbaar middels een tracker) krijgt bijvoorbeeld een berichtje dat er – ik noem maar een bedrag – 75 euro aan ‘schadevergoeding’ van de rekening wordt gehaald wegens schending van de (via die app) overeengekomen huurovereenkomst. Dat moet toch technisch en ‘wettelijk’ te realiseren zijn, dunkt me. En nee, dat zal niet álle problemen meteen oplossen, maar het is alvast een stap in de goeie richting. Tijd dat exploitant en gemeentebestuur hierover snel heldere afspraken maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s