Ik hoor het u al zuchten: ‘Keep dreaming Thies’


Gratis terrasstoeltjes: héél gewoon in veel Britse en Franse parken.

Ik wil u, vaste lezer van mijn dagelijkse column, vriendelijk verzoeken om, na lezing van dit stukje, niet metéén moord en brand te gaan schreeuwen. Ik bedoel… ik ken namelijk zelf óók de tegenargumenten wel: wie gaat dat ’s avond laat opruimen en schoonmaken? Wie zorgt er voor dat de stoeltjes niet gejat of vernield worden? En… hoe hou je hangjongeren, dronken droppies en andere eh… ‘vervelio’s’ een beetje uit de buurt?
Goeie vragen namelijk, waar ik zelf het antwoord ook niet zo een, twee, drie op kan vinden. Dat neemt allemaal niet weg dat ik het idee wel geinig vind. Welk idee? Gratis terrasjes… een wereldwijde trend momenteel. Ze bestaan al heel lang in het Parijse Jardin de Luxembourg bijvoorbeeld, alsmede in een aantal Londense parken en sinds enkele jaren tref je ze ook aan in het Bossche Stadspark Mariënburg. In Utrecht wordt momenteel ook stevig over de introductie van gratis stads-  of parkterrasjes nagedacht. ,,Niet voor iedereen is een terrasje pakken op een zonnige namiddag een optie,’’ stelt het D66-gemeenteraadslid Nadia Stylianou aldaar. Ik vind het idee op zich sympathiek en dus dacht ik: iets voor Dordt misschien? Want laten we nou eerlijk zijn… juist in deze stad wonen naar verhouding veel mensen met een krappe beurs.
De gemeente Den Bosch spendeerde in 2019 ongeveer 10.000 euro aan 200 metalen en genummerde ‘hufterproof’ terrasstoeltjes in bonte kleuren, die (om diefstal te bemoeilijken) in drietallen met kettingen aan elkaar verbonden zijn. En toegegeven, er zijn er daar aanvankelijk wel een paar van in een sloot gemieterd, maar na een paar keer was die lol er wel af.  Nu denk ik bij Dordt niet meteen aan de binnenstad. Het lijkt me echter een prachtig experiment voor het, altijd na zonsondergang afgesloten Park Merwestein. En ja, ik hoor het u al zuchten: ‘Keep dreaming Thies.’ Toch ben ik benieuwd wie er wél heil ziet in een dergelijk experiment?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s