Knarrenhof: VSP gaat er nu écht voor


Ontwerp voor een knarrenhof in Stadskanaal.

Nog niet zo lang geleden schreef ik een column over knarrenhofjes… dat zijn woongemeenschappen waar jong en oud beloven een beetje naar elkaar om te kijken. In het knarrenhof dat ik onlangs bezocht (dat was in het oosten van het land) doen de daar woonachtige jongeren bijvoorbeeld boodschappen voor senioren die niet of nauwelijks ‘mobiel’ zijn, lossen ze computerproblemen op en waar nodig spelen ze een beetje voor taxichauffeur als een oudere medebewoner naar de huisarts of een ziekenhuis moet. De ouderen passen zo nu en dan op de kinderen van hun jonge medebewoners, ze onderhouden de gemeenschappelijke binnentuin en bereiden soms een maaltijd voor hun jonge buren die, vanwege hun werk, wat later thuis komen. Nu begrijp ik best dat een knarrenhof een woonvorm is die niet bij iedereen past maar, zo concludeerde ik na dit bezoek, ik zou het prachtig vinden als we in Dordrecht toch óók over een of meerdere van dit soort hofjes zouden kunnen beschikken. Waarom? Tja, in eerste instantie gewoon omdat het mooi, menselijk en ‘verbindend’ is, maar vooral ook omdat het mes hier, op fraaie en hopelijk efficiënte wijze, aan twee kanten snijdt: ouderen worden in een knarrenhof in staat gesteld om, met een beetje hulp van hun jonge medebewoners, zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren en jongeren krijgen er de kans om, tegen een schappelijke prijs, een mooie ‘woonstart’ te maken, op voorwaarde dat ze zo nu en dan wat hand- en spandiensten voor hun oudere buren verrichten. Overigens kwam ik die wens, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, diverse malen tegen in de programma’s van diverse deelnemende partijen, waaronder (vanzelfsprekend) in die van de Verenigde Seniorenpartij (VSP). En laat het nu uitgerekend die partij zijn die nu een zogeheten initiatiefvoorstel bij de gemeenteraad gaat indienen om zo’n knarrenhof op dit eiland gerealiseerd te krijgen. Het is een prachtig initiatief dat, wat mij betreft, een raadsbrede steun verdient.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s