Buschauffeurs zijn tegenwoordig ‘wegwerpartikel’


Alles is relatief natuurlijk. Ik bedoel, qua omvang en inwonertal zijn we kleiner dan de kleinste buitenwijk van een gemiddelde Chinese provinciestad. Dat neemt niet weg dat Dordt naar Nederlandse maatstaven toch écht een behoorlijke gemeente is. Toegegeven, met nog nét geen 120.000 inwoners staan we landelijk gezien op een bescheiden 23ste plaats in de ‘lijst naar grootte’ van Nederlandse gemeentes, maar de grootstedelijke agglomeratie Drechtsteden, waarvan Dordt toch min of meer de ‘hoofdstad’ is,  telt ongeveer 280.000 inwoners en in dat opzicht zou je (de officieel niet bestaande) ‘Drechtstad’ best een grote gemeente kunnen noemen.
En juist dát maakt het extra schrijnend dat het openbaar vervoer hier zo beroerd is. Qbuzz, die momenteel het bussysteem (én dat treintje naar Geldermalsen) runt, heeft z’n zaakjes overduidelijk al sinds jaar en dag niet op orde en ook watervervoerder Blue Amigo blijft, al sinds ze de concessie kregen, aan alle kanten ernstig in gebreke. Het is hier, qua openbaar vervoer, gewoon al véél te lang een puinhoop en dat is beschamend voor een stad/regio die zichzelf zo graag ziet opstomen in ‘de vaart der volkeren.’ En nee, voorganger Arriva deed het, zo hoorde ik gisteren namelijk iemand beweren, ook niet aanzienlijk beter en de ‘bedrijfscombinatie’ die hier in de jaren vóór Blue Amigo het personenvervoer over water regelde (dat was een samenwerkingsverband van Doeksen en Arriva) presteerde eveneens beneden de maat. Simpel gezegd: we rommelen hier alweer een jaartje of vijftien op betreurenswaardige wijze aan, als gevolg van dat zogeheten concessiesysteem dat, zo mogen we nu toch wel concluderen, simpelweg niet functioneert. Was vroeger – toen we hier nog over een ‘eigen’ gemeentelijk vervoersbedrijf beschikten – dan écht alles zóveel beter? Nee… niet álles, maar aan betrokken chauffeurs met visie op vervoer, liefde voor het vak en ‘hart’ voor het bedrijf was er destijds nooit gebrek. Die waren immers in gemeentedienst en geen sluitpost op de begroting, ofwel ‘wegwerpartikel’ zoals tegenwoordig.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s