We worden de hele dag ‘gezien’ en ‘opgeslagen’


Nee, ‘gewoon’ vind ik het nog altijd niet, maar dat is het inmiddels wél, ja, óók in mijn eigenste Dordt. Waar ik het over heb? Over politiecamera’s op zo’n beetje elke, al dan niet ‘dubieuze’ straathoek, over observatiecamera’s aan en in winkels, over verkeerscamera’s op drukke kruispunten en boven snelwegen, over gemeentelijke warmtecamera’s om massabewegingen te kunnen meten, over camera’s die bevestigd zijn aan laag surveillerende politiehelikopters, over bodycams op uniformen van agenten, over dashboardcamera’s in auto’s en over deurbelcamera’s en andersoortige beveiligingscamera’s van particulieren. Vooral deurbelcamera’s (te bedienen vanaf je smartphone) zijn tegenwoordig sterk in opkomst. En nu heeft de politie weer iets nieuws… iets dat een maandje of wat getest gaat worden in Dordt, nota bene. Het is een video-surveillancewagen, die kan worden ingezet bij incidenten, dreigende escalaties en vermissingen. Op zich prachtig natuurlijk, maar toch… ook een beetje griezelig dat we – ik schreef er al enkele malen eerder over – zo’n beetje de hele dag door en bijna overal  ‘gezien’ en ‘opgeslagen’ worden. Daar heb ik eerlijk gezegd bést wel gemengde gevoelens bij. En natuurlijk zie ik de goeie kanten heus wel. Ik bedoel… van camera’s op straathoeken en in winkels gaat ongetwijfeld een preventieve werking uit en als er dan tóch iets onverkwikkelijks gebeurt leveren ze justitie soms het nodige bewijsmateriaal, deurbelcamera’s zijn reuze handig om een pakketbezorger te woord te staan als je zelf even op Terschelling zit, dashboardcamera’s zijn prettig voor de verzekering en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tóch heb ik (opgegroeid met ‘Big Brother’ uit de roman 1984 van George Orwell) ook wel mijn bedenkingen bij deze ontwikkeling. Veel liever dan ál die camerabolletjes zie ik namelijk meer blauw op straat; échte politiemensen, met échte politieogen, met écht politie-instinct en met een hart en een ziel… stevig opgeleid en stukken beter betaald ook dan nu het geval is. Laten we dáár nou eens op inzetten. Dat noem ik pas vooruitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s