Een vaarcursus voor ‘beginners’ op de rivieren…


Ik vertel u niks nieuws als ik stel dat Dordrecht en water onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ruim een jaar geleden mocht ik, in opdracht van het museum Hof van Nederland, meewerken aan een serie reportages over Dordtenaren en hun band met het water en eerlijk gezegd was het een koud kunstje om hiervoor (het werd een tentoonstelling) geschikte ‘gesprekspartners’ te vinden: een oud-brugwachter, iemand van het Waterschap, een boswachter in de Biesbosch, een watersporter, een beroepsvaarder… ze waren snel gevonden en vertelden vol passie over hun hobby of professie.
Momenteel haalt ‘Dordts’ water zo’n beetje dagelijks de krantenkolommen. Een paar nieuwsfeiten in vogelvlucht: de rivieren en dus ook de Biesbosch, hebben, vanwege de droogte, momenteel te kampen met lage waterstanden. we mogen (als gevolg daarvan) ons autootje even niet wassen en onze tuin liever niet sproeien, Dordtenaren trekken, eerder al vanwege die pandemie en natuurlijk ook als gevolg van deze warme zomer, massaler dan ooit, het water op, hetgeen steeds vaker tot ongelukken en bijna ongelukken leidt en de beroepsvaart moppert over zóveel ‘maritieme’ onbenullen. Verder heeft Staatsbosbeheer de afgelopen maanden al meermalen aangegeven in de nabije toekomst alleen nog maar elektrisch aangedreven plezierbootjes in de Biesbosch te tolereren. Los daarvan gaat het in waterstad Dordt sowieso al vaak over water… over bruggen, brugstoringen, laag water en hoog water (nu even niet), over watertoerisme en een gebrek aan aanlegplekken voor ‘maritieme dagjesmensen’, over natuurzwembaden (of althans plannen daartoe), over een kwakkelende veerdienst en over ‘stuur- en hersenloze’ watertoeristen.
Over dat toenemende pretparkgehalte van ‘ons’ water lees ik steeds vaker… naar aanleiding van het toenemend aantal ongelukken op de rivieren hoor ik vanuit de beroepsvaart, almaar luidere geluiden opklinken over een verplichte meerdaagse cursus voor mensen met weinig of geen ervaring ‘op het water.’ Daar zijn er veel van momenteel… té veel eigenlijk en dus vind ik het wel iets om serieus over na te denken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s