‘Je zou ze bijna zelf van de bank willen trekken’


Er waren er veel hoor, van mijn generatie… zogeheten ‘bewust’ werklozen. Je werd achttien, had recht op een uitkering (zo wás dat destijds) en dus rende je, na de middelbare school, linea recta richting sociale dienst om een formuliertje in te vullen. Later misschien een studie of een heuse job, maar eerst even ‘in de pauzestand.’ Oké, je moest vervolgens wél maandelijks een paar sollicitatiebrieven overleggen aan  je ‘behandelend ambtenaar’ en vervolgens op geloofwaardige toon zien uit te leggen waarom  je, ondanks dat prachtige HAVO-diploma en je fantastische eigenschappen, wederom voor alles was afgewezen, maar dat begrepen ze wel bij de soos. Er heerste beginjaren tachtig, immers grote werkloosheid, dus jouw schuld was het niet dat je maar niet ‘aan de bak’ kwam.
Frits, die naast me aanschuift op het terras, hield die ‘pauzestand’ destijds langer vol dan ál mijn andere klasgenoten. Hij bleef als het ware letterlijk, meestal met een vette pretsigaret tussen de lippen, in zijn kraakpandje op de bank hangen. ,,Ik maak zelf uit wanneer ik ga werken. Mij hoor je verder toch ook niet klagen over dat bescheiden maandbedragje van de gemeente?
Maar na vijf jaar bank hangen ging Frits, inmiddels niet meer zo tevreden met zijn RWW’tje, bij een bank werken. Hij was handig met cijfertjes en ambitieuzer dan hij ons destijds deed toeschijnen, want op een dag ‘runde’ hij ineens zelf de bank. Inmiddels is hij directeur van een groot winkelconcern, waar het even niet zo lekker draait. ,,Weet je wat het is?’’ verzucht hij. ,,We komen structureel personeel te kort. Geloof me… we bieden prima salarissen en uitstekende secundaire voorwaarden, maar ik krijg die jonge gasten hier met geen mogelijkheid de drempel over gesleurd. Je zou ze bijna persoonlijk van de bank willen trekken.’’
Toen ik, vanwege die opmerking, hard in de lach schoot bleef het aanvankelijk stil aan tafel. Even later viel ook bij ‘bankhanger’ Frits het kwartje.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s