Lachgas moet gewoon snel op de opiumlijst…


Zit ik nou als columnist in de gevarenzone die ‘blasé’ heet of ben ik gewoon aan vakantie toe? Ik weet het niet, maar ik hoor mezelf de laatste tijd nét iets te vaak schamper zuchten en binnensmonds mopperen als ik sommige nieuwsberichten tot me neem. Hè, krijg nou eh… inclusieve tieten. Is dat echt nog steeds een issue in dit land? Ik dacht dat we dit al lang en breed met z’n allen hadden afgekaart.
ja, steeds vaker is dat mijn primaire reactie op kwesties die  al jaren achtereen (en dus óók in mijn columns) steeds weer komen bovendrijven. Volgens mij hadden de Dordte burgemeester Kolff en diens Gorcumse collega Melissant precies dát gevoel toen ze vernamen  dat de Raad van State nog altijd niet van zins is, het kabinet te adviseren om lachgas nou eindelijk eens landelijk te gaan verbieden. Daar hebben zij (en trouwens nog veel meer burgemeesters in dit land) behoorlijk de smoor over in, aangezien inmiddels overduidelijk is hoeveel ellende dit goedje kán veroorzaken. De euforie die lachgas ‘opwekt’ kan immers leiden tot roekeloos en bizar gedrag en meerdere recente verkeersongelukken en ‘baldadigheden’ (vernielingen, rellen, knokpartijen) in deze regio zijn dan ook direct aan het gebruik hiervan te relateren. Los daarvan is het inhaleren van lachgas trouwens sowieso levensgevaarlijk; het veroorzaakt namelijk zuurstoftekort in de hersenen, wat ernstige gevoelens van onrust en angst te weeg kan brengen. Dat zuurstoftekort kán zelfs resulteren in bewustzijnsverlies, coma of de dood en bij verkeerd inhaleren (dus niet via een ballonnetje maar direct vanuit de spuitbus) kunnen je longen bevriezen en ook dát is dodelijk. Overigens kan langdurig gebruik van lachgas blijvende hersenschade en onvruchtbaarheid veroorzaken.
Dat lijken me, zo alles bij elkaar, argumenten genoeg om dit levensgevaarlijke en véél te ‘toegankelijke’ product voor eens en altijd op te opiumlijst te krijgen. Kortom, ik snap die frustratie van deze burgemeesters over die ‘wereldvreemde’ Raad van State wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s