Nee, Dordt is nog lang geen ‘fietsparadijs’


Ooit had deze stad de ambitie om een waar ‘fietsparadijs’ te worden. Dat was een jaar of tien geleden, toen het college vol inzette op de titel Fietsstad 2014. Nee… dat werden we niet en daar keek ik (ik schreef daar destijds een column over) ook niet bepaald van op, want zo’n tien jaar geleden zat deze stad écht boordevol ‘fietsrisico’s,’ zoals fietspaden die zomaar ineens ergens ophielden, levensgevaarlijke rotondes, chaotisch georganiseerde wegwerkzaamheden waarbij je door een overschot aan borden door de bomen het bos niet meer ziet, verhoogde ‘verkeerspunaises’, waar auto’s niet overheen maar ómheen rijden met als gevolg dat fietsers nóg verder naar rechts moeten uitwijken, onhandig afgestelde verkeerslichten (en een inmiddels bijbehorende app die nauwelijks functioneert), jakkerende automobilisten die ’s avonds doelloos rondjes door de binnenstad rijden (ga na winkelsluitingstijd maar eens een kwartiertje bij het Bagijnhof, het Steegoversloot of een van de singels staan), groene metalen paaltjes op onmogelijke plekken (de Fietsersbond wil daar zo snel mogelijk van af), een op fietsstroken niet altijd vlakke ondergrond als gevolg van boomwortels of slecht wegonderhoud en onconventionele verkeersoplossingen, zoal die malle rotonde bij het ‘uitkomen’ (aan de binnenstadskant) van de Krispijntunnel. De gemeente beloofde destijds beterschap, maar feit is dat er op fietsveiligheidsgebied nog altijd té weinig geïnvesteerd is, terwijl er in de loop der jaren alleen maar extra risicofactoren zijn bijgekomen. Fietsbezorgers bijvoorbeeld, die op scooters of loeisnelle pedalecs over winkelwandelstraten scheuren. Ook zie ik steeds meer zogeheten e-steps op de openbare weg. Zijn die dingen trouwens niet illegaal? Verder heeft de gemeente nu een vergunning verstrekt aan Go Sharing, om nog eens vijfhonderd e-bikes en tweehonderd extra deelscooters in de stad te gaan ‘uitzetten’ en er komt ook nog een aanbieder bij, namelijk Check, dat hier tweehonderd deelscooters gaat exploiteren. Mijn conclusie: mochten we vandaag de dag meedingen naar zo’n eh… nationale fietsstad-titel dan zouden we nét zo kansloos zijn als pakweg een decennium geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s