Over bevers, Johan, Cornelis, Buddingh’ en een ‘stoortunnel’


Toen Dordt nog een veel kleiner Dordtje was, schreeuwden we het al van de daken: wij hebben de langste winkelstraat van Nederland, de lolligste bevers, de kleinste profclub, het oudste Tekengenootschap, het (bijna) oudste museum, de eerste bieb, de prettigste weekmarkt, de beste schilders en de meeste monumenten. En oh ja… we waren ook nog eens de eerste stad in Holland die zich daadwerkelijk stad mocht noemen en eh… Johan en Cornelis, Gijpie, Aelbert Cuyp, Jan Klijnjan, de Statenbijbel, de Biesbosch, Kees Buddingh’ en jenever van Rutte… die zijn ook ‘van ons.’
Of dat nou allemaal helemáál precies klopt zal me verder een zorg zijn… ik bedoel, er dient zich altijd wel weer een of andere ‘archiefsnuffelaar’ aan die het allemaal nét even anders (meestal beter) ziet, maar daar gaat het me nu even niet om. Feit is in ieder geval dat we op dit eiland, kennelijk ter compensatie van een miniem minderwaardigheidscomplexje, maar ál te graag de boodschap verkondigen dat we wel degelijk een bijzondere en dus beziens- en bezoekwaardige stad zijn. Ik doe daar zelf trouwens maar ál te graag aan mee hoor, want als iemand me (buiten de stad dus) naar mijn woonplaats vraagt, ben ik de verbale Blauwbilgorgel bij uitstek.
En nu hebben we weer een nieuw wapenfeit… ‘onze’ Drechttunnel (nou ja, niet écht de onze, want hij is niet gemeentelijk) is vaker dicht dan alles andere tunnels. De slagbomen voor de tunnelbuizen gingen dit jaar maar liefst 1185 keer naar beneden en dat is nu al (en het is ‘pas’ augustus) fors meer dan vorig jaar, toen dat ’slechts’ 797 keer hoefde. Hoe dat komt? Tja… da’s nog niet helemáál duidelijk. Iets met te ruim ingestelde ‘hoogtemeters’ en Oostblokchauffeurs die de borden niet goed begrijpen, geloof ik.
Beetje slordig natuurlijk, maar het herbergt ook wel weer mooie symboliek… Dordt is nu eenmaal een stad om nét even wat vaker bij stil te staan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s