Een ‘must see’ voor wie deze stad lief heeft…


Het is alweer veertig jaar geleden dat meubelzaak Buytink in lichterlaaie stond. Ik stond er bij, als jeugdig journalist – stagiaire nog eigenlijk – en ook al had ik beroepshalve al van menig fikkie verslag gedaan, deze brand maakte écht indruk. Er werd immers serieus gevreesd voor het behoud van de historische binnenstad en dat was af te lezen aan de woorden en de gezichtsuitdrukkingen van de brandweer- en politiemensen die ik daar destijds (dat kon toen nog) ter plekke aansprak. Het is aan de toewijding en het vakmanschap van vele tientallen brandweerlieden uit stad en regio (beroeps en vrijwilligers) te danken dat de schade destijds relatief beperkt gebleven is en nog altijd kan ik niet over de Voorstraat of Visstraat lopen zonder daar even aan te denken. De vlammenzee was namelijk dermate hoog dat ‘ie zelfs vanuit Zwijndrecht zichtbaar was en dat inferno staat voor eens en altijd op mijn netvlies.
Voor een tentoonstelling in het museum Hof van Nederland maakte ik de afgelopen week met één van die brandweermensen nog eens een rondje (mét cameraploeg) langs het ‘rampgebied’ van 1982. Bram Zijderveld, inmiddels enkele jaren met pensioen, legde me tijdens die wandeling beeldend uit wat zich die avond en nacht zoal had afgespeeld en hij vertelde me dat het niet zo héél veel gescheeld had of de historische binnenstad had er vandaag een stuk minder historisch uitgezien dan nu het geval is. ,,De afstand naar de panden aan de overkant van de Voorstraat is slechts enkele meters… dankzij een juiste strategie en keihard werken van héél veel collega’s konden we voorkomen dat het vuur oversloeg.’’
De reportage over Buytink maakt onderdeel uit van een tentoonstelling in Hof van Nederland, met als thema ‘rampspoed.’ Daarin gaat het niet alleen over stadsbranden, maar ook over ziekte, armoede en oorlogsgeweld in Dordt door de eeuwen heen. Een ‘must see’ voor wie deze stad lief heeft. U hoort daar binnenkort meer over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s