Gebeurt er nog wat met die Biesboschhal?


Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik over de Biesboschhal schreef. Die stond destijds te koop of te huur en volgens mij is dat nog altijd het geval. Het is momenteel immers wel érg stil rondom dit voormalige scheepswerfgebouw. Tot mei 2021 kregen belangstellenden de mogelijkheid om een bod op het pand uit te brengen met daaraan gekoppeld een plan dat aansluit bij de verdere ontwikkeling van Stadwerven en liefst passend bij het maritieme karakter van deze, overigens steeds fraaier wordende nieuwe ‘wijk.’ Diverse ‘partijen’ meldden zich destijds met uiteenlopende ideeën. Zo was er een plan om er een accommodatie voor trendy sporten (boulderen en paddelen) in te richten en er was een groep jonge ondernemers die de hal wilde ‘omsmeden’ tot een zakelijke en creatieve broedplaats van startups. Dan was er nog een meer commercieel opgezet plan met de titel ‘Werfplaza’, met daarin ruimte voor horeca, kunstenaars en evenementen, alsmede een maritiem centrum dat aansluit bij het naastgelegen Binnenvaartmuseum. Er waren overigens nog meer initiatiefgroepen met interessante ideeën, waaronder bijvoorbeeld een autisme-experience.
Tot een keuze uit al die mogelijkheden is het tot op heden echter niet gekomen. De zoektocht duurt inmiddels wel érg lang, vindt ook Jos Hubens, van stichting De Binnenvaart (en het Binnenvaartmuseum). Hij uitte afgelopen week zijn onvrede hierover in een brief aan de gemeenteraad en sloot daarbij een voorbeeld in van de gemeente Maassluis waar blijkbaar wél adequaat met maritiem erfgoed wordt omgesprongen. Deze gemeente kocht onlangs namelijk een pand aan de buitenhaven om huisvesting te bieden aan onderwijs, startups en varend erfgoed. In Dordt zijn we blijkbaar wat minder slag- en besluitvaardig.
In november vorig jaar ontvingen alle gegadigden een brief met daarin een tekst van de volgende strekking: leuke plannen… leuke ideeën, maar we zoeken tóch nog even verder. Verder naar wat dan? Naar een commercieel wél aantrekkelijke projectontwikkelaar met sjieke woonplannen misschien? Of ben ik nu ál te achterdochtig?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s